Turska: Evakuacija na granici, sprema se ofanziva

Svijet
Turska: Evakuacija na granici, sprema se ofanziva
Turska je naložila evakuaciju stanovnika Karkamisa, grada na granici sa Sirijom, nedaleko od Džarabulusa koji je pod kontrolom Islamske države.

Turska je naložila evakuaciju stanovnika  Karkamisa, grada na granici sa Sirijom, nedaleko od Džarabulusa koji je pod kontrolom Islamske države, javlja CNN Turk. 


Policija je preko megafona upozorila građane da se evakuišu "iz bezbjednosnih razloga" iz grada  Karkamisa, na koji su ispaljene dve minobacačke granata sa teritorije Sirije, prenosi AFP. 

Mediji takođe prenose da sirijski pobunjenici koje podržava Ankara pripremaju veliku ofanzivu kako bi povratili Džarabulus iz ruku ekstremista. 

Istovremeno, danas je u Ankari turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu rekao da će Turska pružiti svaku vrstu podrške operacijama protiv ekstremista Islamske države iz Sirije i Iraka, uključujući i moguću ofanzivu na Džarabulus, koji je pod kontrolom ISIL. 

On je naveo da je njegova zemlja odlučna u borbi protiv ISIL i kurdskih milicija, "kako u Turskoj, tako i izvan nje", rekavši da su te dve grupe intenzivirale napade u Turskoj poslije prošlomjesečnog pokušaja vojnog puča. Cavusoglu nije precizirao kakva će biti planirana turska podrška, navodi AP.

 On je na konferenciji za novinare sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom rekao da je Turska ubila oko 650 ekstremista u vazdušnim udarima izvedenim iz vojne baze na sjeveru Iraka.

 

Agencije

Ne propustite