Referendum ponovo na Ustavnom sudu BiH

Bosna i Hercegovina
Referendum ponovo na Ustavnom sudu BiH
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA je nakon sastanka sa kolicionim partnerima najavio da će Ustavnom sudu BiH uputiti zahtjev kojim će pokrenuti spor između entiteta (RS-a) i države.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA je nakon sastanka sa kolicionim partnerima najavio da će Ustavnom sudu BiH uputiti zahtjev kojim će pokrenuti spor između entiteta (RS-a) i države.

Naglasio je da se u BiH moraju poštovati Ustav, zakon i institucije, a dodao je i da RS radi upravo protiv toga.

"Svi trebamo poštovati Ustav i institucije BiH. Nije fer navoditi narod na bazi emocija da glasa za njega i na taj način graditi povjerenje, jer je ipak odluka suda konačna. Treba poštovati odluku suda, a narod ne može baš mnogo znati o tome. Ne treba se niko ni na koga ljutiti u ovoj zemlji, a neosporna je i diskriminacija jednog dijela naroda", kazao je Izetbegović.

Iako odluke Ustavnog suda moraju biti konačne i obvezujuće za sve, političari iz RS-a to apsolutno ne poštuju. Ipak, pravni eksperti su jednoglasni. Vlasti RS-a djeluju antidejtonski odnosno antiustvano. Podrivaju ustavni poredak BiH, a Kasim Trnka profesor Ustavnog prava je za Novi.ba govorio upravo o tome. 

Mišljenja je da najavljeni referendum u RS-u o 9. januaru ne može prouzrokovati nikakve pravne posljedice, ali da će, naravno, imati ozbiljne političke implikacije.

"Ustav Bosne i Hercegovine, Aneks 4 Daytonskog mirovnog sporazuma, ističe da je Bosna i Hercegovina demokratska država zasnovana na vladavini prava i slobodnim demokrtaskim izborima. A vladavina prava u najmanju ruku znači, osim nezavisnosti sudstva, i obavezu da se poštuju zakoni i odluke sudova u ovoj zemlji. Pošto odlukom o referendumu Republika Srpska ne poštuje taj princip vladavine prava i karakter Bosne i Hercegovine, to znači da je direktno antidejtonska“, poručio je profesor Trnka.

(Novi.ba)

Ne propustite