Ekonomisti u USA jednoglasni: Sa Hillary Amerika je još moćnija!

Svijet
Ekonomisti u USA jednoglasni: Sa Hillary Amerika je još moćnija!
Više od 60% ispitanih ekonomista vjeruju da će neizvjesnost u utrci sve više rasti.

Više od 60% ispitanih ekonomista vjeruju da će neizvjesnost u utrci sve više rasti. 

U utrci za Bijelu kuću, više od polovine ekonomista ispitanih od strane Nacionalne asocijacije za poslovnu ekonomiju kažu da bi Hillary Clinton bilo bolja za ekonomiju SAD-a od predsjednika Donalda Trumpa.

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 400 ekonomista je utvrdilo da 55% smatra da će Clinton  bolje upravljati ekonomijom. Republikanski kandidat Donald Trump je dobio podršku od 14% ispitanika, a 15% je reklo da "ne zna" koji bi od njih bolje obavljao posao. 

Dotakli su se i niza ekonomskih i fiskalnih pitanja.

"Više od tri petine ispitanika smatra da neizvjesnost na nacionalnim izborima koči ekonomski rast Sjedinjenih Američkih Država" rekao je Lavaughn Henry, predsjedavajući u Odboru za NABE ekonomsku politiku. Osim toga, 80% ispitanika kaže da je federalna vlada "treba ukloniti visoka ograničenja na useljavanje imigranata". 

 

Treba napomenuti da anketirani ekonomisti koje je ispitivao NABE ne bi mogli nužno jamčiti niti za jednog kandidata u narednim izbornim ciklusima. 

"Ovo istraživanje ne mora biti potpuno tačno. Oni rade za strukovna udruženja, poslovne sastanke i vladine agencije širom zemlje." rekao je NABE direktor. 

Ne propustite