Vijeće ministara usvaja mehanizam koordinacije?

Bosna i Hercegovina
Vijeće ministara usvaja mehanizam koordinacije?
Pojedini mediji su dan ranije, ironično ili ne, najavili da je mehanizam koordinacije već usvojen.

Jedina tačka dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara BiH  je usvajanje mehanizma koordinacije, potvrđeno je iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića. Pojedini mediji su dan ranije, ironično ili ne, najavili da je mehanizam koordinacije već usvojen.

Naravno i očekuje se da će mehanizam koordinacije biti usvojen nakon što je usaglašen 17. augusta na sastanku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denis Zvizdića, njegovih zamjenika Vjekoslava Bevande i Mirka Šarovića, te entitetskih premijera Željke Cvijanović i Fadila Novalića.

Podsjećamo, 29.7.2016. godine Izetbegović je rekao da se Dodik igra s vatrom, a predsjednik SNSD-a je uzvratio rekavši da Izetbegović ne može upravljati ljudima u RS-u.

Samo dva dana poslije, 31.7.2016. godine,  Dodik i Izetbegović postigli su dogovor o mehanizmu koordinacije i kreditnom aranžmanu BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom.

579e452a-f6f8-4b78-9d58-4cb50a0a0a6c-13901309-10208243276412834-6076464743510931224-n-690x480

Bakir Izetbegović je tada (nakon sastanka) uprkos već navedenim datumima i izjavama naglasio da se na tom pitanju radilo posljednjih desetak dana.

“Dodik i ja smo otprilike precizirali suštinu onoga što je danas bila tema, one najosjetljivije stvari, pomogli da se nađe dogovor između ova dva nivoa vlasti, entitetskog i državnog kad je u pitanju koordinacijski mehanizam. Otvorili smo još niz drugih pitanja. Mislim da je ovo bio jedan dobar sastanak koji će nas uvesti u rješavanje još niza drugih pitanja u budućnosti”, rekao je tada Izetbegović.

Dodik je nakon sastanka napomenuo da su ispunjeni zahtjevi vlasti RS-a.

“Sada se odlučuje konsenzusom koji uključuje predstavnike vlada RS-a i FBiH te Vijeća ministara BiH. To je obavezno da bude, to je ključno pitanje koje smo potencirali i ono je ugrađeno u mehanizam koordinacije sada. Važno nam je bilo da obezbijedimo da nema glasanja bez nas i uspjeli smo to. Ja sam se odazvao ručku koji nam je na ovom divnom mjestu, u ovoj divnoj kafani organizovao evropski ambasador. Naravno da nismo došli ovdje da pričamo o Olimpijadi u Riju već o ovim pitanjima”, rekao je tada Dodik.

 (Novi.ba)

 

 

Ne propustite