Kasim Trnka za Novi.ba: Referendum ne može polučiti pravne posljedice, samo političke

Bosna i Hercegovina
Kasim Trnka za Novi.ba: Referendum ne može polučiti pravne posljedice, samo političke
Profesor Ustavnog prava Kasim Trnka kazao je za Novi.ba da najavljeni referendum u Republici Srpskoj o 9. januaru ne može prouzrokovati nikakve pravne posljedice, ali da će, naravno, imati ozbiljne političke implikacije.

Profesor Ustavnog prava Kasim Trnka kazao je za Novi.ba da najavljeni referendum u Republici Srpskoj o 9. januaru ne može prouzrokovati nikakve pravne posljedice, ali da će, naravno, imati ozbiljne političke implikacije.

„Ustav Bosne i Hercegovine, Aneks 4 Daytonskog mirovnog sporazuma, ističe da je Bosna i Hercegovina demokratska država zasnovana na vladavini prava i slobodnim demokrtaskim izborima. A vladavina prava u najmanju ruku znači, osim nezavisnosti sudstva, i obavezu da se poštuju zakoni i odluke sudova u ovoj zemlji. Pošto odlukom o referendumu Republika Srpska ne poštuje taj princip vladavine prava i karakter Bosne i Hercegovine, to znači da je direktno antidejtonska“, poručio je.

6eb620c0-cf2a-4ca1-a346-975320b8521f-w610-r1-s

Obaveza Srbije kao potpisnice

Profesor Trnka osvrnuo se i na izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića da se Srbija, kada je riječ o referendumu, neće miješati u unutrašnje stvari u RS-u i BiH. Isto to je izjavio danas predsjednik Srbija Tomislav Nikolić kazavši da je referendum u Republici Srpskoj u rukama njenih građana i da se Srbija u to neće miješati.

„Vučić sad kaže da neće da se miješa u unutrašnje stvari Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, a Srbija je potpisnik Daytonskog sporazuma i dužna je da osigura provođenje tog Daytonskog sporazuma. A ovim se on direktno krši! Dakle, potpuno je neumijesna takva izjava da se neće miješati. Mora se miješati da osigura dosljedno provođenje Daytonskog sporazuma“, kazao je profesor Trnka za Novi.ba.

Opozicija u RS-u izigrana

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je u nedavnoj izjavi kazao da bi bilo dobro da se referendum održi nakon lokalnih izbora, kako bi se isključila bilo kakva manipulacija. Profesor Kasim Trnka osvrnuo se i na ulogu opozicje u cjelokupnoj situaciji oko refernduma.

„Ja mislim da je izigrana opozicija u Republici Srpskoj i da će ovaj referendum dovesti definitivno i do njenog poraza na lokalnim izborima. A Dodik je sasvim dobro, sa svoje pozicije, proračunao i tempirao referendum prije lokalnih izbora tako da se stvori javno mnijenje koje podržava Dodikovu inicijativu, a onda će se to prenijeti na lokalne izbore. Tako da sada Mladen Ivanić kaže da je trebalo referendum održati poslije izbora, pa što se nije izborio na Skupštini da to tako bude. Tako da, ja mislim da će doživjeti fijasko Savez za promjene i da ih je na neki način nadmudrio Milorad Dodik.“

Sastanak PIC-a

Sutra je trebao biti održan sastanak Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), ali je u međuvremenu odgođen. Javljeno je da su dodatne konsultacije u toku, te da će više informacija o sljedećoj sjednici Upravnog odbora PIC-a na nivou ambasadora biti dostupno uskoro.

„Kad se bude održao sastanak Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) bit će neophodno da se definitivno očituju glede referenduma, i to će zapravo značiti da je to stav međunarodne zajednice o referendumu. Međutim, već smo čuli da su Britanska i Američka ambasada osudile referendum kao neustavan i antidejtonski, a da ga je Ruska ambasada podržala. To znači da takvu situaciju možemo očekivati i na sastanku PIC-a. To znači da nema saglasnosti Vijeća za implementaciju mira i da će se sve završiti na jednoj sterilnoj osudi referenduma, a to nažalost otvara velike probleme i velike političke tenzije u Bosni i Hercegovini“, kategoričan je profesor Ustavnog prava Kasim Trnka.

Ne propustite