Prekinut sastanak Saveza penzionera i predstavnika Vlade FBiH

Bosna i Hercegovina
Prekinut sastanak Saveza penzionera i predstavnika Vlade FBiH
U zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održan je sastanak predstavnika Vlade i Saveza penzionera u FBiH. Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i čelnici federalnih ministarstava za rad i socijalna pitanja, te finansija i trezora razgovarali su sa predstavnicima penzionera o zahtjevima penzionera kako bi se postigao dogovor prije septembra kada je planirano donošenje novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH.

U zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održan je sastanak predstavnika Vlade i Saveza penzionera u FBiH.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i čelnici federalnih ministarstava za rad i socijalna pitanja, te finansija i trezora razgovarali su sa predstavnicima penzionera o zahtjevima penzionera kako bi se postigao dogovor prije septembra kada je planirano donošenje novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH.

Među tim zahtjevima je da se penzije isplaćuju do 5. u mjesecu, da ne bude njihovog smanjenja, kao i da se penzije svake godine usklađuju s rastom plaća i troškova života.

"Imali smo sedam zahtjeva za Vladu. Od toga je 6 prihvaćeno, a jedan vjerovatno neće biti", rekao je Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH. "Tražili smo od Vlade da nam napismeno dostavi ova obećanja kako bismo mogli na sjednici Izvršnog odbora konačno donijeti odluku šta nam je dalje činiti, da li možemo biti zadovoljni sa ovim što nam je Vlada ponudila ili ne."

Vladi je upućen i zahtjev da se sve penzije moraju preračunati po novom bodovnom sistemu koji će biti utvrđen zakonom, no Rapa je istakao da Vlada nije željela da im ispuni taj zahtjev, stoga su oni spustili kriterije i tražili da se onima koji su penziju stekli prije 31. jula 1998. godine povećaju penzije za 10 posto. Naime, te godine uveden je zakon koji je tim penzionerima umanjio primanja za 39.2 posto. 

"Dogovor u cjelini nije postignut, sastanak je prekinut. Dobit ćemo pismeni odgovor da je prihvaćeno naših 6 zahtjeva. Sedmi zahtjev da se povećaju penzije onima koji su penzionisani prije 31. jula 1998. godine nije prihvaćen. Rečeno je da će nakon stabilizacije penzionog fonda Vlada razmotriti taj zahtjev. Svih 7 zahtjeva je bilo u paketu, sastanak je prekinut i imamo u srijedu sastanak Izvršnog odbora gdje ćemo se očitovati šta dalje", rekao je Omer Efendić, predsjednik Izvršnog odbora Saveza penzionera FBiH.

Kako su iz Saveza naveli prije sastanka, ukoliko se ne ispuni bar jedan zahtjev, penzioneri neće odustati od protesta koji su najavljeni za 22. septembar o čemu će u Savezu penzionera odlučiti u srijedu na sastanku Izvršnog odbora, prenosi Radio Sarajevo.

Ne propustite