Najveće prevare u historiji nauke

Svijet
Najveće prevare u historiji nauke
Nedavno su britanski naučnici riješili tajnu jedne od najvećih naučnih prevara 20. stoljeća, poznatu kao misterij “čovjeka iz Piltdowna”.

Čovjek iz Piltdowna

Sve je počelo 1912. godine kad je advokat i amaterski arheolog Charles Dawson poslao pismo svome prijatelju Arthuru Smithu Woodwardu, kustosu Prirodoslovnog muzeja u Londonu, u kojem ga obavještava da je kraj Piltdowna u Sussexu pronašao lobanju dotad nepoznate vrste hominida. Nastalo je veliko uzbuđenje među znanstvenicima koji su zaključili da ta lobanja pripada nepoznatoj vrsti hominida koji su živjeli prije 500.000 do milion godina, a vrsta je nazvana Eoanthropus dawsoni, u čast Charlesa Dawsona.

1953. godine skupina naučnika otkrila je da je riječ o prevari. Lobanja čovjeka iz Piltdowna bila je sastavljena od lobanje Homo sapiensa i čeljusti orangutana, a zatim je krenula potraga za počiniteljem, a na popisu osumnjičenih našli su se sam Dawson, kustos Smith Woodward, naučnik Arthur Keith, koji je jedini odbijao prihvatiti otkriće čovjeka iz Piltdownaa te Arthur Conan Doyle, tvorac slavnoga Sherlocka Holmesa.

Nakon desetljeća bezuspješne potrage, naučnici su prije nekoliko godina odlučili ponovno istražiti tajanstvenu lobanju primjenom niza modernih tehnika, uključujući DNK analizu i spektroskopiju. Naposljetku su utvrdili da je prevarant bio Charles Dawson.

Ne propustite