Pokušaj ubistva Assangea? Nepoznati muškarac se penjao uz ambasadu

Svijet
Pokušaj ubistva Assangea? Nepoznati muškarac se penjao uz ambasadu
Korisnici društvenih medijia su u panici nakon što je WikiLeaks prenio da se nepoznati muškarac popeo na Ekvadorsku ambasadu u Londonu, gdje je Julian Assange boravio četiri godine.

Korisnici društvenih medijia su u panici nakon što je WikiLeaks prenio da se nepoznati muškarac popeo na Ekvadorsku ambasadu u Londonu, gdje je Julian Assange boravio četiri godine. Pretpostavlja se da je to bio pokušaj atentata. 

"U 02:47 nepoznati muškarac popeo se uz bočni zid, do prozora Ekvadorske ambasade u Londonu, ali je uspio pobjeći prije nego su ga zaštitari uhvatili", izjavili su u ponedeljak ujutro iz WikiLeaksa.

Kasnije je grupa zaštitara rekla da je uljez bio "muški", i popeo se na ambasadu gdje je bio Assange.

WikiLeaks još uvijek ne zna razlog za takav upad, a korisnici društveni mreža definitivno misle da je to pokušaj atentata.   

Pojedini su čak naveli da je to ideja predsjedničke kandidatkilje, Hillary Clinton. 

Vjerovatno neki od njih imaju na umu da je u julu ove godine WikiLeaks rekao da će objaviti "mnogo više" dokumenata i iznenaditi američke birače uoči predstojećih predsjedničkih izbora i da neće oklijevati da ih javnosti sazna. 

Pojedini pretpostavljaju da je Barack Obama kriv, kako bi se "uništio osnivač WikilLeaksa". 

Neki korisnici su zabrinuti ne samo za Assangea, nego i njegovu mačku, koji živi s njim još od maja ove godine. Mačka od milja nazivaju  "Ambasadorska Mačka '. 

U svakom slučaju, korisnici društvenih medija pozivaju da Assangea treba čuvati. 

 

Assange živi u ambasadi od 2012. godine, pod stalnim nadzorom britanske policije. Njemu je odobren azil nakon što je trebao biti izručen Švedskoj, gdje je tražen zbog ispitivanja u vezi optužbi za seksualno zlostavljanje protiv dvije žene u 2010. godini - što je uvijek poricao - a on bi ga izručili u SAD. 

U SAD je trebao otići zbog optužbi za špijunažu koji se odnosi na njegov rad za WikiLeaks. On tvrdi da brani ljudska prava i izlaže nezakonite radnje otkrivanjem povjerljivih materijala u uvid javnosti.

U februaru, panel UN-a je odlučio da je Assange "samovoljno zatočenik" u Ekvador ambasadi u Londonu, pozivajući Veliku Britaniju i Švedsku da ga liše slobode, na šta su se oglušili. 

Početkom ovog mjeseca je trebao dati intervju za silovanje za koje je optužen. 

Ne propustite