Na sutrašnjoj sjednici PIC-a glavna tema referendum u RS

Aktuelno
Na sutrašnjoj sjednici PIC-a glavna tema referendum u RS
Vijeće za implementaciju mira (PIC) sutra će održati sjednicu na kojoj će se razmatrati odluka Narodne skupštine Preublike Srpske kojom je za 25. septembar zakazan referendum o 9. januaru kao Danu RS-a. Iz OHR-a su ranije potvrdili da je referendum u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, a visoki predstavnik u našoj zemlji Valentin Inzko je najavio sastanke sa članicama PIC-a tokom današnjeg dana dok će zvanična sjednica biti održana sutra.

Vijeće za implementaciju mira (PIC) sutra će održati sjednicu na kojoj će se razmatrati odluka Narodne skupštine Preublike Srpske kojom je za 25. septembar zakazan referendum o 9. januaru kao Danu RS-a.

Iz OHR-a su ranije potvrdili da je referendum u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, a visoki predstavnik u našoj zemlji Valentin Inzko je najavio sastanke sa članicama PIC-a tokom današnjeg dana dok će zvanična sjednica biti održana sutra.

"U ponedjeljak imamo neke sastanke sa članicama PIC-a. Neki su tražili te sastanke i da se dobro pripremimo za utorak i vidjet ćemo šta će biti na toj sjednici", kazao je Inzko.

Ove sedmice trebale bi biti održane i sjednice Vijeća ministara BiH, kao i Vlade Federacije, na kojim se očekuje usvajanje Mehanizma koordinacije nakon što je to uradila Vlada Republike Srpske. Mehanizam koordinacije je kamen spoticanja od početka godine kada je objavljeno da je usvojen na tajnoj i hitnoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Vlast u RS-u, pod izgovorom da su izostavljeni iz odlučivanja, protivila se mehanizmu koordinacije, a konačni dogovor postignut je na sastanku lidera SDA, Bakira Izetbegovića i SNSD-a, Milorada Dodika u Istočnom Sarajevu. 

Lider HDZ-a BiH Dragan Čovića je tada izjavio da su kantoni izbačeni iz odlučivanja u mehanizmu koordinacije dodavši da na državnom i federalnom nivou nema parlamentarne većine.

 

Ne propustite