Nekadašnji Titov bunker postao turistička atrakcija

Region
Nekadašnji Titov bunker postao turistička atrakcija
Godina 1950. ozbiljni politički sukob dvojice komunističkih lidera, Josipa Broza Tita i Josifa Visarionoviča Staljina, prijeti katastrofom. U najvećoj tajnosti Tito donosi odluku o pokretanju projekta izgradnje podzemnog grada. Suočen s ozbiljnim prijetnjama zračnih napada, Tito donosi odluku se na Paklenici, podno Velebita napravi bunker, podzemni stožer u kojem bi bio siguran od svih, pa i atomskih napada dojučerašnjih istočnih saveznika.

Godine 1950. ozbiljni politički sukob dvojice komunističkih lidera, Josipa Broza Tita i Josifa Visarionoviča Staljina, prijeti katastrofom.

U najvećoj tajnosti Tito donosi odluku o pokretanju projekta izgradnje podzemnog grada. Suočen s ozbiljnim prijetnjama zračnih napada, Tito donosi odluku se na Paklenici, podno Velebita napravi bunker, podzemni stožer u kojem bi bio siguran od svih, pa i atomskih napada dojučerašnjih istočnih saveznika.

Sve se mijenja 1953. godine Staljinovom smrću. Jugoslavija i Sovjetski Savez prekidaju hladni rat, a gotovo dovršen podzemni sistem zatvara se betonskim zidom.  

Od 1991. godine bunker se koristio kao tajno sklonište hrvatskog oružja sve do 1997., kada ga na upravljanje dobiva Nacionalni park Paklenica. Danas, 63 godine nakon što je izgrađen, paklenički podzemni grad konačno se otvara za javnost.

Nakon 14 godina dugog i 20 miliona kuna vrijednog projekta uređenja, ssistem podzemnih prostorija konačno je doveden u reprezentativno stanje i ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović svečano će ga pustiti u rad kao još jednu turističku atrakciju Nacionalnog parka.

Paklenica je oduvijek privlačila ljubitelje adrenalina. Njezine impresivne stijene još su od doba legendarnog i ovdje poginulog planinara Dragutina Brahma postale meka za penjače iz cijelog svijeta. Stoga je i bunker prilagođen potrebama tih turista. Tako u prvoj prostoriji, čim se prođe pokraj uređenog kafića Bunker, dominira umjetna stijena koju najmlađi mogu isprobati i tako savladati svoje prve penjačke korake. 

paklenica3-200816

Uz dvije muzejske prostorije tu su i kongresna dvorana te soba za sastanke, sanitarni čvorovi, a lakše povrede posjetitelja Paklenice sanirat će se u HGSS-ovoj ambulanti koja se upravo dovršava. Tu je i suvenirnica pa će gosti moći ponijeti uspomenu. Ipak od Tita ni T.

"Naravno da će ga biti", govori direktor parka Zlatko Marasović. U jednoj od prostorija, dodaje, uredit će se postavka koji će govoriti i o izgradnji bunkera, pa samim time i o Titu. No, ističe direktor parka, nema nijedne pouzdane informacije da je Tito ikada boravio ovdje, a komunistička vlast nikada nije ni potvrdila da se bunker gradio baš za njega jer je tokom gradnje, ali i poslije, sve bilo obavijeno velom tajne. No, vladar bivše SFRJ ipak će pronaći svoje mjesto u pakleničkom podzemlju, prenosi Jutarnji.hr

Ne propustite