NAJHRABRIJI DJEČAK NA SVIJETU: Prošao pola svijeta da bi našao bratu lijek

Svijet
NAJHRABRIJI DJEČAK NA SVIJETU: Prošao pola svijeta da bi našao bratu lijek
Ahmed Mahmoud je 13-godišnji dječak koji se hrabro otisnuo na dosad najveće putovanje svog mladog života. On je iz rodnog grada u Egiptu sam krenuo na put kako bi spasio život mlađem bratu koji boluje od poremećaja krvnožilnog sistema pod nazivom trombocitopenija, piše euronews.

Ahmed Mahmoud je 13-godišnji dječak koji se hrabro otisnuo na dosad najveće putovanje svog mladog života. On je iz rodnog grada u Egiptu sam krenuo na put kako bi spasio život mlađem bratu koji boluje od poremećaja krvnožilnog sistema pod nazivom trombocitopenija, piše euronews.

Ahmedovo putovanje počelo je na brodu koji je krijumčario ljude iz Aleksandrije. S vremenom je stigao do Firence, noseći medicinske dokumente koji su opisivali stanje njegovog bolesnog brata. Naime, kvalitet i dostupnost medicinske pomoći u Egiptu daleko je od normalne razine.

Kada je stigao u Italiju, dječak je policiji na otoku Lampedusa objasnio kako samo želi da njegov mlađi brat preživi. Policajka Maria Volpe objasnila je zašto je Ahmeda odvela od Lampeduse do luke Empedocle.

"Nikad još nisam svjedočila takvoj priči, da 13-godišnjak riskira život na Mediteranu te stigne do Italije samo kako bi tražio pomoć za brata", rekla je Volpe.

Dječak je imao samo jednu želju.

"Ovdje sam kako bi pronašao pomoć. Želim spasiti brata i nastaviti se igrati s njim", rekao je Ahmed.

Talijanska vlada, naposlijetku je, odlučila primiti Ahmeda i njegovu porodicu te besplatno liječiti njegovog brata.    

Ne propustite