Meksiko: Pobili 22 osobe pa podmetnuli oružje da izgleda kao obračun

Svijet
Meksiko: Pobili 22 osobe pa podmetnuli oružje da izgleda kao obračun
Meksička udruženja za ljudska prava optužila su policiju da je ubila najmanje 22 osobe tokom obračuna sa kartelima prošle godine te da su onda "preuredili" mjesto zločina premještajući tijela. Osim toga, udruženja za ljudska prava optužuju policiju da su mrtvacima u ruke stavljali oružje kako bi se mjesto zločina poklapalo sa službenom verzijom priče, piše Time.

Meksička udruženja za ljudska prava optužila su policiju da je ubila najmanje 22 osobe tokom obračuna sa kartelima prošle godine te da su onda "preuredili" mjesto zločina premještajući tijela. Osim toga, udruženja za ljudska prava optužuju policiju da su mrtvacima u ruke stavljali oružje kako bi se mjesto zločina poklapalo sa službenom verzijom priče, piše Time. 

U maju prošle godine tokom jedne policijske akcije poginulo je 20 osoba i jedan policajac. Službena verzija događaja od početka je budila sumnju udruženja za ljudska prava, ali vlasti su tvrdile da se radi o pripadnicima jednog kartela. 

Dok je jedno od udruženja za ljudska prava održavalo konferenciju za novinare, novinarima se obratio i Renato Sales, povjerenik za nacionalnu sigurnost. 

On je ponovio službenu verziju po kojoj je policija od ubijenih zatražila da polože oružje, no oni su otvorili vatru. 

"Korištenje oružja bilo je nužno i nepohodno u borbi protiv ozbiljne i neposredne agresije", rekao je Sales. 

Službena verzija kaže da je u velikom obračunu policije i pripadnika kartela ubijen policajac. Nakon toga je došla potpora u vidu još policajaca i helikoptera koji je iz zraka pucao po pripadnicima kartela. No, udruženja za ljudska prava tvrde da je velik dio ubijenih likvidiran metkom u potiljak što bi značilo da je policija prekoračila svoje ovlasti.

Osamnaest žrtava nije imalo cipele, a jedna je osoba bila je bez odjeće. To je udruženja za ljudska prava navelo da pomisle kako su ubijeni naprosto spavali u trenucima kad je u ranu zoru došla policija.

Ne propustite