Još prije 6 godina Silajdžić prognozirao referendum u RS: Evo šta je rekao!

Bosna i Hercegovina
 Još prije 6 godina Silajdžić prognozirao referendum u RS: Evo šta je rekao!
Međunarodna zajednica prije šest godina je otvorila put za referendum u RS.

 Međunarodna zajednica prije šest godina je otvorila put za referendum u RS, govori se u prilogu TV1 koji podsjeća kako je još te 2010. godine tadašnji član Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić upozorio šta će se desiti nakon donošenja Zakona o referendumu. Pogledajte šta je Silajdžić tada rekao;
 
- Svako ko danas u Bosni i Hercegovini, ali i van njenih granica, posljednje postupke Milorada Dodika vezano za referendum najavljen za 25. septembar ocjenjuje kao jeftini politički igrokaz s namjerom stvaranja uzavrele atmosfere pred lokalne izbore, u velikoj je zabludi, govori se u prilogu TV1, autora Sanjina Bećiragića.
 
- U zabludi su i oni koji Dodiku spočitavaju da forsira referendum kako bi prikrio svaku, a ne samo ekonomsku bijedu, kako građana RS-a tako i entiteta, čiji je lider. Sve što godinama Milorad Dodik na bh. i regionalnoj političkoj sceni radi, dobro je isplanirano, organizirano, ranije precizirano, utvrđeno i dogovoreno te mudro politički upakovano. I nije, kako pojedini žele prikazati, nimalo naivno.  Zakon o referendumu, na koji se Dodik poziva, usvojen je 9. februara 2010.  godine u Narodnoj skupštini RS-a. Zakon tada nije izazvao žestoke političke reakcije, niti je zbog njegovog usvajanja neko odgovarao. Dodik je već tada znao šta radi.
 
- OHR prije šest godina, tačnije Valentin Inzko, komentirajući ovaj zakon izjavio je da je to samo zakon i ništa više. Samo četiri dana nakon usvojenog zakona, 13. februara 2010. godine, gost Dnevnika D na Federalnoj televiziji bio je nekadašnji član Predsjedništva BiH i lider Stranke za BiH Haris Silajdžić.

 
Tada, očito nedovoljno ozbiljno shvaćen, i od šire bh. političke javnosti i od međunarodne zajednice, namjerno ili ne, Silajdžić je prije šest godina, usvojeni zakon ocijenio kao ogromnu opasnost za budućnost BiH i predvidio politička događanja kojima svjedočimo danas. 
 
„Pitanje državne imovine, poznato je, još uvijek nije riješeno. Poznato je također i da pitanje knjiženja dijela vojne imovine nije riješeno, što je preduvjet za MAP, odnosno koračanje BiH prema  NATO-u. I u jednom i u drugom slučaju država kaska jer to nije u interesu Dodikovog entiteta. Dakle, ništa u posljednjih šest godina nije riješeno što je u interesu opstojnosti države. Jedino što je izvjesno jeste upravo referendum zakazan za 25. septembar, koji je probni balon za Dodikov režim, ali i za održavanje onog daleko opasnijeg - o otcjepljenju RS-a, koji je moguć 2018. godine“, kako je prije šest godina najavio tadašnji član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.
 
- Dodik je itekako svjestan da iza njegove političke bahatosti stoji Narodna skupština RS-a, koja je prije šest godina usvojila Zakon o referendumu RS-a. Tada je međunarodna zajednica propustila da reagira, kao i domaći lideri, i zato danas imamo umjesto priče o evopskoj budućnosti države, priču o referendumu jednog njenog entiteta i zbog zakašnjele adekvatne reakcije plaćamo visoku cijenu. Vrijeme je za reakciju, jer 2018. godine će to biti prekasno, zato što će tada, kako bi Silajdžić rekao, - danas politički nemoguće postati politički neminovno, zaključak je autora priloga.

 

(Depo)

Ne propustite