Srbijanski mediji potvrdili pisanje portala Novi.ba: Vučić če tražiti od Dodika da otkaže referendum

Aktuelno
Srbijanski mediji potvrdili pisanje portala Novi.ba: Vučić če tražiti od Dodika da otkaže referendum
Srbijanski mediji su potvrdili jučerašnje pisanje portala Novi.ba. Naime, jučer smo prenjeli informaciju da će Vučić od Dodika tražiti otkazivanje referenduma, a uticajni srbijanski dnevni list "Danas" je nakon toga objavio ovu vijest.

Srbijanski mediji su potvrdili jučerašnje pisanje portala Novi.ba. Naime, jučer smo prenjeli informaciju da će Vučić od Dodika tražiti otkazivanje referenduma, a uticajni srbijanski dnevni list "Danas" je nakon toga objavio ovu vijest.

 

1908

Podsjećamo, jučer smo objavili da do susreta Vučića i Dodika dolazi u trenutku kada je entitetski premijer na čvrstoj liniji održavanja neustavnog referenduma o Danu RS-a, odnosno nakon posjeta američkog potpredsjednika Joe Bidena Srbiji. Ne treba biti veliki poznavalac trenutačnih prilika u BiH kako bi došli do zaključka da će susret dvojice premijera poslužiti kao prilika da Vučić, kolegi Dodiku, prenese poruke zvanične administracije SAD-a o tome koliko je najavljeni referendum neprihvatljiv za međunarodnu zajednicu i sve bitne faktore koji učestvuju u stabilizaciji mira i prilika u BiH.

Niko ne treba sumnjati u to da je američki potpredsjednik svoj beogradski susret sa Vučićem, izneđu ostalog, iskoristio da na njega izvrši dodatni pritisak kako bi ovaj pokušao urazumiti Dodika i odvratiti ga od avanture u koju ulazi. Ovdje ne treba ni pominjati Dodikov, nazovimo ga, performans u vezi sa blaćenjem američke ambasadorice u BiH, i omalovažavanja njenih, a samim tim i stavova američke administracije, u vezi sa održavanjem neustavnog referenduma jer je to kap koja je prelila čašu uoči posjeta Bidena Srbiji.

Ovako, Vučiću je ostao, ili može se slobodno reći, pred Vučića je postavljen ni malo lagan zadatak: dezorijentiranog Dodika navesti da počne razmišljati u skladu sa važećim Ustavom BiH, sročenim baš u SAD (Deyton, Ohio).

Pješčani sat curi, a sutrašnji susret Vučića i Dodika treba posmatrati kao jednu od posljednjih prilika da se uskovitlane strasti u BiH, izazvane Dodikovom samovoljom i političkim srljanjem, umire. Zvanični Beograd opet ima priliku da vuče konce, iako je dosta situacija iz bliske prošlosti koje pokazuju da - kad god je Beograd donosio odluke - BiH je, kolokvijalno kazano, bila donja u cijeloj toj priči.

Premijer poput Vučića, koji za sebe tvrdi da je reformator, ima priliku da zauzdavanjem Dodika konačno pošalje poruku kako je Ustav BiH njeno sveto slovo, te da Srbija - jedna od zemalja potpisinica i garant poštivanja dejtonskog Ustava, konačno ulazi u fazu kada sa riječi prelazi na djela.

(Novi.ba)

 

Ne propustite