Nakon teksta na Novi.ba stižu brojne reakcije: Politički slijepci iz Sarajeva ubjeđuju narod i sebe da se Dodik samo šali

Aktuelno
Nakon teksta na Novi.ba stižu brojne reakcije: Politički slijepci iz Sarajeva ubjeđuju narod i sebe da se Dodik samo šali
"Političari kakav je Milorad Dodik rade ono što rade onda kad mogu, a on je sada procijenio da može - očito ima i potpuno pravo da može jer s druge strane ima nezainteresovanu međunarodnu zajednicu koja nije u stanju uraditi neophodno, odnosno, ima političke slijepce, koji sjede u Sarajevu i ubjeđuju i sebe i narod da se Dodik samo šali" - ističe Emir Suljagić, direktor Političkog savjeta GS-a.

Predsjednik Republike Srpske i premijer Srbije, Milorad Dodik i Aleksandar Vučić sutra će se susresti u Donjoj Gradini na obilježavanju 75. godišnjice stravičnih zločina počinjenih u Jasenovcu. Hoće li Vučić uticati na Dodikovu odluku o referendumu o Danu RS, nije poznato međutim, ako je suditi prema brojnim analizama, ukoliko Vučić želi dokazati da je reformatorski premijer evo i prilike za to.  

Tako je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić za Novi.ba kazao da "Srbija ukoliko želi biti dosljedna u svojoj priči kako je lider u regionu u smislu širenja tolerancije, mira i razumijevanja jasno će reći Miloradu Dodiku da se okrene pametnijem poslu." Druga strana priče je,  ističe Salkić, da ako se to i ne desi, ako ništa, Srbija će napokon pokazati svoje pravo lice. 

Iz Građanskog saveza kratki jasni: Ne vidimo kako, ni da će se to dogoditi. "Političari kakav je Milorad Dodik rade ono što rade onda kad mogu, a on je sada procijenio da može - očito ima i potpuno pravo da može jer s druge strane ima nezainteresovanu međunarodnu zajednicu koja nije u stanju uraditi neophodno, odnosno, ima političke slijepce, koji sjede u Sarajevu i ubjeđuju i sebe i narod da se Dodik samo šali" - ističe Emir Suljagić, direktor Političkog savjeta GS-a. 

Prema svemu sudeći, sutrašnji susret Dodika i Vučića mogao bi biti posljednja prilika da se predsjednik manjeg bh entiteta dozove i tako se makar u jednom dijelu BiH spuste tenzije. 

"Da je atmosfera podignuta  i da su tenzije maksimalno zategnute, te da se pokušava zaustaviti antidejtonski postupak to je van svake sumnje. Međutim o čemu će njih dvojica sutra zaista govoriti to vjerovatno nikada nećemo saznati" - kazao je predsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić za Novi.ba. 

Činjenica je da je neophodno za cijeli region da se trenutna situacija što prije i na što kvalitetniji način smiri jer će u suprotnom, u cijeloj priči opet bh. građani biti ti koji će ispaštati zarad jeftinih političkih poena. 

Ne propustite