Mehmedalija Rapa za Novi.ba: Vlada ima rok do 20. augusta da odgovori na naše zahtjeve

Bosna i Hercegovina
Mehmedalija Rapa za Novi.ba: Vlada ima rok do 20. augusta da odgovori na naše zahtjeve
Poznato je da su penzije prethodnih mjeseci kasnile. "Zamislite šta znači kašnjenje penzioneru koji prima 326 maraka penzije." Isplata penzija do 5. u mjesecu jedan je od prioriteta među zahtjevima koje smo uputili Vladi, ističe Rapa. "Tražit ćemo garanciju da će penzije biti na vrijeme i u sadašnjem iznosu bez ikakvih smanjivanja."

Ukoliko se situacija ne promijeni i ne usvoji Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izaći ćemo na proteste -  kazao je za Novi.ba Mehmedalija Rapa predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

"Uputili smo federalnoj Vladi naše zahtjeve i dali smo im rok do 20. augusta da nam odgovore. Ono što smo tražili je da nam se penzije isplaćuju do 5. u mjesecu, da ostanu u istom iznosu, da se udruženja penzionera oslobode plaćanja poreza na sredstva koja dobiju od članarina, da se u zakonu obavezno garantuje banjsko liječenje i sredstva za isto te da se u zakon ugradi dio u kojem se traži usklađivanje penzija na godišnjem nivou sa rastom troškova života i rastom plata"  - kazao je Rapa. 

Iz Vlade su ih, kako kaže pozvali na sastanak koji će se održati u zgradi Vlade, u ponedjeljak, 22. augusta, od 14:30 sati. Ukoliko njihovi zahtjevi budu prihvaćeni, Savez udruženja penzionera FBiH će sazvati hitnu sjednicu na kojoj će otkazati najavljene proteste. Ukoliko se desi suprotno protesti će biti održani 22. septembra. 

Poznato je da su penzije prethodnih mjeseci kasnile. "Zamislite šta znači kašnjenje penzioneru koji prima 326 maraka penzije."  Isplata penzija do 5. u mjesecu jedan je od prioriteta među zahtjevima koje smo uputili Vladi, ističe Rapa. "Tražit ćemo garanciju da će penzije biti na vrijeme i u sadašnjem iznosu bez ikakvih smanjivanja."

Ne propustite