Na suncu koža stari: Zaštitite se od fotostarenja

Moda i ljepota
Na suncu koža stari: Zaštitite se od fotostarenja
UV zraci predstavljaju samo oko pet podsto svjetlosti koja dospijeva na Zemlju, ali i pored toga ostavljaju vidljiva oštećenja na koži. UVB zraci, koji dospijevaju do najdubljih slojeva epiderma, odgovorni su za zadebljavanje rožnatog sloja kože, nastanak hiperkeratoza i pojačano nakupljanje melanina. Pored toga, u periodima intenzivnog sunčevog zračenja, UVB zraci izazivaju opekotine na koži i oštećuju DNK.

UV zraci predstavljaju samo oko pet podsto svjetlosti koja dospijeva na Zemlju, ali i pored toga ostavljaju vidljiva oštećenja na koži. UVB zraci, koji dospijevaju do najdubljih slojeva epiderma, odgovorni su za zadebljavanje rožnatog sloja kože, nastanak hiperkeratoza i pojačano nakupljanje melanina. Pored toga, u periodima intenzivnog sunčevog zračenja, UVB zraci izazivaju opekotine na koži i oštećuju DNK. Agresivni UV zraci mogu djelovati u svakom momentu – za vrijeme sportskih aktivnosti na otvorenom, dok radimo u vrtu, šetamo gradom, odlazimo u kupovinu ili čuvamo djecu koja se igraju u parku.

KOŽA NE MOŽE DA SE BRANI SAMA
 
Prirodni zaštitni mehanizmi kože protiv UV zraka na suncu deluju vrlo kratko i pružaju kratkotrajnu zaštitu tako što pigmentne ćelije proizvode melanin koji kao suncobran brani jezgro ćelija u gornjim slojevima epiderma. Uz to, aktiviraju se prirodni mehanizmi obnavljanja DNK u koži i stimuliše stvaranje sopstvenih antioksidanata i supstanci (poput urokanične kiseline) koji deluju kao svetlosni filteri. Ali, ovo prirodno vreme zaštite, kako ga obično nazivamo, u suštini je precenjeno.
 
Sunce je prijatelj kose
 
Osobe koje imaju svjetliji ten mogu proći bez oštećenja izazvanih UV zračenjem, ako se direktno izlažu suncu bez zaštite samo nekoliko minuta. Oni sa tamnijim tenom imaju nešto više vremena – njihovo vrijeme prirodne zaštite kože traje oko pola sata. To znači da štetna dejstva UV zraka variraju u zavisnosti od njihovog intenziteta, dužine izloženosti, tipa kože i našeg ponašanja kada je u pitanju ova opasnost. Starenje izazvano UV zracima kod tamnije kože pojavljuje se kasnije nego kada je riječ o osobama svjetlije puti. Međutim, dugoročno gledano, kod svih se javljaju slične promjene. Mreža elastičnih i kolagenih vlakana u koži (dermis) slabi i potkožno tkivo gubi volumen, što za rezultat ima nastanak bora i gubitak elastičnosti.

Ne propustite