Gurmanski užitak: Hrskav hljeb punjen mljevenim mesom i sirom
Ukoliko nemate ideju šta da pripremite za doručak ili večeru, ovo je recept za vas.
Sastojci:
250 g mljevenog goveđeg mesa
300 ml goveđe supe
200 g paradajza
1 luk
3-4 čehna bijelog luka
1 kašičica tucane paprike
1 kašičica mljevenog kumina
1 kašičica mljevenog korijandera
1 kašika brašna
2 kašike pirea od paradajza
1 kašičica origana
1 lovorov list
1 baget
50 g otopljenog maslaca
prstohvat svježeg peršuna
so i biber
Priprema:
1. Isjeckani luk i dva čehna bijelog luka propržite na malo ulja u većoj tavi. Nakon otprilike jednog minuta dodajte mljevenu junetinu.
2. Kad junetina potamni, dodajte tucanu papriku, kumin, korijander i brašno. Sve dobro promješajte.
3. Ulijte goveđu supu, paradajz bez kožice isječen na kocke, pire od paradajza, origano, pa so i biber po želji. Dodajte i list lovora, pa pustite da se lagano kuha oko 30 do 45 minuta.
4. Početak i kraj bageta odstranite, a ostatak hljeba isjecite na 3 do 4 jednaka komada. Unutrašnjost hljeba izvadite, a umesto njega stavite preliv od mljevenog mesa.
5. Od dva preostala čehna bijelog luka, peršuna i maslaca napravite preliv za hleb. Na vrh svakog bageta možete izrendati trapist ili kačkavalj.
8. Ovako pripremljen hljeb stavite da se zapeče u rerni 10 do 12 minuta na 200 stepeni dok ne postane lagano tostiran, a sir se u potpunosti ne rastopi.