Ovo je najtoplija godina od početka mjerenja

Svijet
Ovo je najtoplija godina od početka mjerenja
NASA-ino istraživanje, koje uključuje mjerenje temperature na površini mora i temperature na kopnu, pokazuje kako je juli deseti mjesec zaredom koji ruši temperaturne rekorde, piše Guardian. Prošli mjesec tako je, sudeći po NASA-inim mjerenjima, bio najtopliji mjesec u historiji mjerenja. Juli je oborio rekord koji je postavljen prije samo 12 mjeseci, u julu prošle godine.

NASA-ino istraživanje, koje uključuje mjerenje temperature na površini mora i temperature na kopnu, pokazuje kako je juli deseti mjesec zaredom koji ruši temperaturne rekorde, piše Guardian.

Prošli mjesec tako je, sudeći po NASA-inim mjerenjima, bio najtopliji mjesec u historiji mjerenja. Juli je oborio rekord koji je postavljen prije samo 12 mjeseci, u julu prošle godine. 

Prošlih devet mjeseci postavili su temperaturne rekorde u odnosu na iste mjesece proteklih godina. Trend se nastavio i u julu kad je probijen rekord i postavljena najviša mjesečna temperatura od početka mjerenja 1880. godine. 

Slične rezultate ima i američka Nacionalna administracija za oceanografiju i atmosferu. Njihovi rezultati kažu da su posljednjih 14 mjeseci oboreni rekordi za svaki mjesec pojedinačno, ali rezultate od ovogodišnjeg jula još nemaju. 

NASA-ini rezultati, koji kombiniraju temperaturu na površini mora i temperaturu zraka na kopnu, kažu da je juli 2016. godine bio za 0.84 stepena Celzijeva topliji nego prosječne temperature za juli između 1951. i 1980 i za 0,11 stepeni topliji nego prošlogodišnji rekord iz jula 2015. 

Kako se niz najtoplijih mjeseci nastavlja, 2016. godina bit će "gotovo sigurno" najtoplija zabilježena godina ikad, rekao je David Karoly, klimatski naučnik sa Sveučilišta u Melbourneu.

Taj višemjesečni niz prouzrokovan je kombinacijom globalnog zatopljenja i El Nina koji je toplu vodu raširio diljem Pacifika, a što je potaklo rast temperature. 

Ne propustite