UPUTILI PROTESTNO PISMO

Bh. birači u Australiji protestuju zbog odluke CIK-a

Objavljeno:15.08.2016 - 18:06
A A A Times Arial

Australska bh. unija (AUBHA) uputila je protestno pismo nazvano "Izbrisani iz sjećanja" optužujuću Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH za neodgovorne odluke kojima, kako kažu, direktno negiraju birače izvan naše zemlje.

Odlukom o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2016. godine saopćenom 12. avgusta utvrđeno je da se na spisku za glasanje izvan BiH nalazi ukupno 65.453 birača. Na istoj sjednici CIK je donio odluku kojom se odbija upis u birački spisak izvan BiH za 6.718 birača, jer nedostaju u prilogu propisani dokumenti, kao i drugi uslovi koji prijavi za glasanje daju zakonsku regularnost.

"Priča o ovakvom odnosu birača izvan domovine priča je za sebe, ali je katastrofalno da od tako skromnog, bolje rečeno mizernog broja čak 10,25% ne ispunjava uslove za glasanje. Međutim, još je katastrofalnije da CIK donosi Odluku 12.8.2016. (petak) i ostavlja rok za kompletiranje prijava za glasanje do 15.8.2016, dakle u roku od tri dana. I ovaj potez CIK-a je samo dokaz da smo mi bh. građani u svijetu otpisani i davno zaboravljeni te da neko svjesno donosi nakaradne odluke, koje su van pameti", stoji u pismu AUBHA koje potpisuje Safet Alispahić.

Ističući da je puno razloga za ovaj protest Australijske unije bh. organizacija, na prvom mjestu navode da su od tri dana ostavljena za kompletiranje prijava bila dva dana vikenda (13. i 14.8.2016.).

"Odluka nema uslova da dođe do svakog birača, rok je prekratak, a kao još jedan ključni argument je i činjenica da svi raspoloženi za glasanje nisu vični da prijave kompletiraju online, dakle putem e-maila. CIK je, čini se, svjesno napravila čistu eliminaciju na izuzetno krut birokratski način te bosanskohercegovačke organizacije u Australiji ujedinjene u AUBHA zahtijevaju promjenu Odluke sa razumnim rokom, koji se primjenjuje svuda u svijetu, kako bismo mogli djelovati i pomoći pojedincima da upotpune svoje prijave za glasanje. U suprotnom, samo će se potvrditi vrlo krut odnos administracije CIK-a, slično kao i prethodnih godina", navodi se u protestnom pismu.

Iz AUBHA ističu da je njihov protest opravdan i da će vrlo rado objasniti svaki svoj argument.

"A vi gospodo koji ste nas davno izbrisali sa kojekakvih spiskova i sjećanja - vama na sramotu", riječi su kojima završava pismo.

(Novi.ba)

 

  
 
 
 

Sponsored by Luponmedia