Osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva a sada ga puštaju na slobodu

Svijet
Osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva a sada ga puštaju na slobodu
Brendan Dassey (26) koji je zbog ubistva mlade fotografkinjeTerese Halbach 2005. osuđen na doživotnu robiju u narednih 90 dana biće pušten iz zatvora jer je presuda poništena, piše BBC.

Brendan Dassey (26) koji je zbog ubistva mlade fotografkinjeTerese Halbach 2005. osuđen na doživotnu robiju u narednih 90 dana biće pušten iz zatvora jer je presuda poništena, piše BBC.

Dassey koji je u vrijeme kada se desilo ubistvo imao 16 godina, bio je osuđen zajedno sa svojim ujakom Steven Averyem koji je široj javnosti poznat kao osoba koja je inspirisala čuvenu dokumentarnu seriju "Making a Murderer" koja je pokrenula čitavu lavinu osuda pravosudnog sistema i policije u Americi, ali i u ostatku svijeta.


Iako je već nakon što je optužen za ubistvo Halbachove bilo jasno da mladić ima mentalne poteškoće, to nije spriječilo sud da donese presudu koju je sada sudija poništio ističući da su istražitelji 2007. godine davali dječaku lažna uvjerenja da će sve biti u redu i da nema zbog čega da bude zabrinut.

- Zbog ovih lažnih obećanja, u kombinaciji s Dessyovim godinama i njegovim mentalnim stanjem, kao i odsustva podrške odraslih osoba, njegovo priznanje ne može se uzeti u obzir i može se smatrati da ono nije po propisima pravosudnog sistema - rekao je sudija, piše BBC.

Neki od pravnih stručnjaka smatraju da je njegovo priznanje bilo iznuđeno od strane pripadnika policije.

 

Ne propustite