Mladića iz Karlovca priklještila stijena, spašavali ga 12 sati

Region
Mladića iz Karlovca priklještila stijena, spašavali ga 12 sati
Prilikom istraživanja jame Klementina na srednjem Velebitu, na dubini od 140 metara, speleologa iz Karlovca (22 godine) je priklještila stijena koja se zbog uskih kanala odlomila na njega, saopštio je HGSS.

Prilikom istraživanja jame Klementina na srednjem Velebitu, na dubini od 140 metara, speleologa iz Karlovca (22 godine) je priklještila stijena koja se zbog uskih kanala odlomila na njega, saopštio je HGSS.

U nemogućnosti da mu pomognu, kolege koji su bili s njim u jami su jučer u 20:30 h,  uspjeli su pozvati u pomoć HGSS. Započela je dramatična akcija u kojoj je sudjelovalo 38 pripadnika HGSS-a.

Najprije se do njega spustila ekipa koja ga je uspjela osloboditi iz kamenog odrona i doktorica HGSS-a koja ga je pregledala i zbrinula. Spelolog nije bio teško ozlijeđen pa se pod nadzorom u jami odmarao i pripremao za transport prema gore. Za to vrijeme drugi dio tima HGSS-a radio je na proširivanju uskih jamskih kanala kroz koje transport treba proći.

Nakon toga pristupilo se izvlačenju speleologa iz jame. Akcija je sretno privedena kraju, dok je unesrećeni mladić u dobrom stanju.

Spašavanje trajalo cijelu noć

Mladi karlovački speleolog, koji je u subotu navečer ostao u jami Klementina na Velebitu, spašen je u jutros, a njegovo zdravstveno stanje je dobro te nema vidljivih ozljeda.

U spašavanju 22-godišnjaka, koji je ostao zarobljen na dubini od oko 140 metara, sudjelovalo je 38 spasilaca HGSS-a, rekao je Branimir Vučković iz HGSS-ove stanice Ogulin. 

Prema Vučkovićevim riječima mladić "nema nikakvih bitnih ozljeda", a nesreća se dogodila kada se jedna stijena pomaknula i prepriječila uski prolaz te "zarobila" mladića.

Mladić je jamu istraživao s drugim kolegama koji su, kada je do nesreće došlo, i pozvali pomoć.

Akcija spašavanja trajala je cijelu noć no za to je vrijeme mladić već bio oslobođen pritiska stijene i s njim je bila liječnica HGSS-a. Izvlačenje je omogućeno kada je učinjeno proširivanje uskih jamskih kanala kroz koje je transport trebao proći.

Ne propustite