Nedžad Latić: Evo šta Bošnjaci očekuju od svoje elite kako da reagiraju na Dodikov referendum

Aktuelno
Nedžad Latić: Evo šta Bošnjaci očekuju od svoje elite kako da reagiraju na Dodikov referendum
Vidim, čitam, razgovaram..., dakle pomno pratim šta se dešava u Sarajevu, Istanbulu, Kuala Lumpuru, Teheranu Rijadu itd., nekoliko dana nakon što je Milorad Dodik saopćio da ga ništa neće spriječiti da održi referendum 25. septembra. Sivjet hić-haber?! Ali ne brine me jer znam da su ta tri-četiri saopćenja za javnost koja su izdata od SDA, OHR-a, američke i britanske ambasade u Sarajevu, samo male čvoke neposlušnom Dodiku u odnosu šta mu sve spremaju Bošnjaci. Poznati novinar, TV urednik i voditelj Bakir Hadžiomerović na portalu novi.ba objavio je kolumnu o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH koju u cijelosti prenosimo:

Kontroverzni bosanskohercegovački novinar i publicist Nedžad Latić na portalu The Bosnia Times objavio je kolumnu o "očekivanjima Bošnjaka" glede aktuelnog pitanja referenduma koju u cijelosti prenosimo:

Vidim, čitam, razgovaram..., dakle pomno pratim šta se dešava u Sarajevu, Istanbulu, Kuala Lumpuru, Teheranu Rijadu itd., nekoliko dana nakon što je Milorad Dodik saopćio da ga ništa neće spriječiti da održi referendum 25. septembra. Sivjet hić-haber?! Ali ne brine me jer znam da su ta tri-četiri saopćenja za javnost koja su izdata od SDA, OHR-a, američke i britanske ambasade u Sarajevu, samo male čvoke neposlušnom Dodiku u odnosu šta mu sve spremaju Bošnjaci.

To što ni običan svijet ne diže hampu i ne sikira se, imam razumijevanje. Svijet ne zna nas Bošnjake kakvim nas je znam, kad se latimo politike. Znam čime raspolažemo i šta smo sve spremni uraditi za sebe i svoju državu kad hoćemo.

I tad kad se nismo zvali Bošnjacima, pa sam i sam drugačije, lošije mislio o nama samima, kad smo bilo malo (pre)više komunizirani, nacionalno i vjerski neosviješteni, svijet nas je podržao, pa čak i oni na kršćanskom Zapadu bili su većinom na našoj strani.

Zar nije onda za očekivati da tek sad kad nas svijet zna kao Bošnjake, posebno na islamskom Istoku, dat će nam punu podršku u svemu.

Nisu džaba ovaj postratni period bošnjački predstavnici, političari i intelektualci, toliko putovali po svijetu ili prisustvovali velikim konferencijama i skupovima gdje su ostvarivali značajne privatne kontakte sa važnim i utjecajnim svjetskim ličnostima. Zar onda ne bismo imali osnova vjerovati da je dovoljno da ti bošnjački prvaci samo zapucketaju prstima, a kamo li da se dohvate mobilnog telefona i da će odmah glavne svjetske face adekvatno reagirati.

Zato očekujem, bez obzira na to što se ušutio nakon što se po ko zna koji put oženio, Haris Silajdžić će odletjeti u New York, ako već i nije odletio(?!)  jer ga ne viđam hotelu Evropa, i popiti kahvu sa najutjecajnijim kongresmenima i zamoliti ih da poduzmu sve da se konačno stane u kraj Dodikovom secesionizmu.

Potom će skoknuti do Kuvajta i obližnjih malih ali bogatih arapskih država te posjetiti moćne i bogate prinčeve, te ih zamoliti da utječu na svoje vladare, koji su uložili milijarde u Srbiju, da izvrše pritisak na Aleksandra Vučića pa da ovaj zaprijeti Miloradu Dodiku da se „kani ćorava posla“.

Zatim očekujem da će bivši reis-ul-ulema dr Mustafa Cerić, prvo sazvati Bošnjački kongres, te okupiti sve bošnjačke intelektualce iz zemlje i dijaspore i kratko i jasno im izdati naredbu da bez pogovora daju sve od sebe kako bi mobilizirali narodne mase, a potom i sam okrenuti nekoliko telefona svojih bivših prijatelja iz kluba ex-premijera poput Tony Blaira itd.

Može on sazvati i sve akademike BANU-a i narediti im da budu u stalnom zasjedanju kako bi pobili sva mišljenja i ušutkali butum srpsku inteligenciju koja podržava Dodikov secesionizam.

Ne treba griješiti dušu, važno je biti Bošnjak, Cerić od Sejfudina Tokića, više ništa ne treba tražiti. Čovjek je dao sve od sebe; sagorio je u bošnjaštvu.

Ali je zato realno očekivati da Cerić naredi svojoj „desnoj ruci“ Muameru Zukorliću, uz svo razumijevanje da je zauzet velikim poslom kojeg mu je natovario na vrat premijer Vučić, da ovaj veliki bošnjački patriota naredi BNF-u da mobilizira bar sandžačke biznismene, čiji je budžet veći od budžeta Srbije i Crne Gore, bar tako se hvalio, i da izdvoje nešto crkavice za pomoć u novonastaloj vanrednoj situaciji braći u Sarajevu.

Ne treba sumnjati da će Zukorlić sam od sebe organizirati veliki PANBOŠNJAČKI miting u Novom Pazaru za podršku masama koje će organizirati Bošnjački kongres i da će ga u tome svesrdno podržati Sulejman Ugljanin, pa i Rasim Ljajić, na isti način kako su nedavno organizirali miting podrške Tayibu Erdoganu. Pa će onda stvarno proglasiti autonomiju Snadžaka i reći Vučiću :“Ili Sandžak ili Republika Srpska!“

Od islamskih intelektualaca očekuje se da će dr Safvet Halilović i Nezim Halilović Muderis izlobirati šejha Jusufa Qaradawija da izda fetvu kojom će haramiti svakom muslimanu da prizna bilo kakav referendum kojeg organiziraju nemuslimani u Bosni! Ta(kva) bi fetva obavezno trebala biti objavljena u SAFF-u, te u printanoj formi na arpskom i bosanskom jeziku izvješena u haremima mesdžida i džamija svih paražemata.

Od akademika Rešida Hafizovića se očekuje da pozove Iransku akademiju nauka da izvrši pritisak na svoju vladu koja ima vrlo dobre odnose sa Kremljem kako Rusi ne bi priznali nikakve rezultate referenduma. Elokventni Hafizović će lahko objasniti svojim iranskim kolegama da je Dodikov referendum po političkim posljedicama ravan državnom udaru.

Nije mi baš poznato šta će poduzeti Hilmo Neimarlija jer je on hegelijanski samozatajan kad je politika u pitanju, pa se mora konsultirati sa Halidom Genjcem i Šefikom Džaferovićem.

Pored svih drugih mnogobrojnih aktivnosti koje će Bošnjaci poduzeti, posebno oni iz dijaspore koji su oduvijek bili grlati kad je osuda Dodika i „Republike Mrske“ u pitanju, očekuje se da će i reis Husein ef. Kavazović dati svoj doprinos. On je, izgleda, već poduzeo neke aktivnosti jer se nalazi u Istanbulu na pripremnom skupu muslimanskih predstavnika, muftija i reisova, iz Evrope i Azije. Na tom skupu, kako smo već pročitali u medijima, data je podrška predsjedniku Erdoganu i turskom narodu u odbrani demokratije nakon neuspjelog državnog udara.

E, isti takav skup bi reis Kavazović trebao sazvati u Sarajevu na kome bi se osudio Dodikov referendum kao „pokušaj državnog udara“ i kako bi se dala podrška Bošnjacima u odbrani demokratije. Posebno je važno da na tom skupu prisustvuju muftije iz zakafkaskih muslimanskih zemalja kako bi se osudilo rusko uplitanje u unutrašnje stvari Bosne kroz personalnu podršku Dodiku.

I na kraju krucijalni i završni potez ili udarac očekuje se da (za)da nacionalni lider Bošnjaka Bakir Izetbegović.  On se i u ovim teškim i sudbinski važnim trenucima drži tako gordo i samouvjereno da zbog njegovog tako mačo garda, dok stoji sa rukama svezanim ispod pojasa, Bošnjaci mogu „mirno spavati, jer rata neće biti!“

Nema sumnje da se Bakir tako benevolentno ponaša jer ima, pogađate (!), Tayiba Erdogana iza leđa, kome je rahmetli Alija Izetbegović ostavio Bosnu i Bošnjake u njoj u emanet.

Kako se Bakir svaki put našao Erdoganu pri ruci, bilo da je riječ o izbornoj kampanji AK Partije ili nekim važnim nacionalnim događajima, kakav je bio i neuspjeli vojni puč, tako se očekuje da će i Erdogan shvatiti ozbiljnost situacije koja nije ništa manje opasna za Bosnu nego je bio opasan po Tursku pokušaj vojnog udara.

Zbog svega navedenog moguće je očekivati da se na Taximu organizira miting podrške Bosni na koji bi bili pozvani bar Bošnjaci koji žive u Turskoj. Nek ih se odazove pola, i nek se pridruži još koji Turčin, bio bi to milionski skup.

I nek na tom skupu govore i Izetbegović i Erodogan, a dovoljno je da se bar jedan obrati milionskoj masi, pa nek dijele komplimente i predaju „zastave“, kako su to uradili na predizbornom skupu AK Partije u Konji, samo nek skup bude posvećen Bosni, obojica bi ispunila preuzeti emanet od rahmetli Alije.

Znam ko u ovo ne vjeruje bit će prokazan kao IZDAJICA Bošnjaka! Davno sam riskirao da mi prišiju ovaj epitet; još kad sam rekao alahimanet i Silajdžiću, i Ceriću, a posebno Bakiru Izetbegoviću!

(The Bosnia Times)

Ne propustite