Znate li kako kombinacije boja utiču na naše raspoloženje?

Moda i ljepota
Znate li kako kombinacije boja utiču na naše raspoloženje?
Ako najčešće nosite tamne boje poput crne, sive ili smeđe, razmislite još jednom jer vesele boje mogu imati pozitivan uticaj na naš svakodnevni život i zdravlje

Savjetnica za odijevanje i kombinaciju boja te autorica knjige ‘How Not To Wear Black’, Jules Standish otkrila je za colourconsultancy.co.uk koliko boje zapravo dobro utiču na nas te dala nekoliko razloga za to da se češće odvažimo uklopiti ih u svakodnevni styling.

Istraživanja pokazuju da boja može imati psihološki učinak, jer kada gledamo određene nijanse, aktiviraju se neurološke reakcije u mozgu pa hipotalamus oslobađa hormone. Tako, primjerice, pogled na crvenu ili ružičastu potiče oslobađanje dopamina, hormona koji stvara dobre osjećaje. Raspoloženje nam može postati toliko dobro da ćemo poželjeti i više seksa. Hladni pak tonovi poput plave boje potiču stvaranje hormona oksitocina što nas čini smirenijima. Buni li vas kako kombinovati boje, neki od ovih savjeta mogu vam pomoći. Prema Jules Standish, zelenu i crvenu boju smijete kombinovati samo ako je jedna nijansa u detaljima poput nakita ili torba, ali nikako ne preporučuje veće odjevne komade zajedno. Smaragdnozelena dobar je izbor ako se zacrvenite u licu, bilo da ste popili čašicu previše ili imate valung, a razlog je taj što se ten zbog zelene čini ujednačeniji. Možda nikada ne biste nosili svijetloplavu boju u kombinaciji s ljubičastom, ali navodno je to jako dobra ideja koja će vam uljepšati dan.

Plava će umiriti jaku ljubičastu. Osim toga, neka su istraživanja pokazala da će svijetloplava stimulirati otpuštanje oksitocina zbog kojeg ćete biti smireniji i lakše podnositi stresne situacije. Još jedna kombinacija boja, za koju su nam uvijek govorili da i nije najsretniji odabir, zapravo uopće nije toliko loša. Zelena i žuta mogu ići ruku pod ruku ako odaberete pravu nijansu odnosno kaki i boju senfa. Ove nijanse dat će malo sjaja ako ste u godinama pa će sivkasta boja kože bolje djelovati. Ako vam je boja senfa prehrabra, obucite tamniju nijansu uz kaki boju, ali slobodno nabacite koji detalj u zlatnoj za malo više sjaja.

Vjerojatno ste čuli za onu izreku kako svakoj ženi pink nijansa lijepo stoji, a Jules Standish naglašava kako je to posebno odličan izbor za žene koje ulaze u menopauzu, jer se povezuje sa ženstvenošću i mladošću. Neke su studije pak potvrdile da se muškarcima sviđa kada žene nose ružičastu budući da je nježna te vrlo bliska boji kože. Inače, svjetlijim bojama poput žute uvijek možete dodati ljubičastu. Ona djeluje umirujuće pa je odaberite kada znate da ćete imati uzbudljiv dan, prepun emocija. Ako se pak osjećate loše, odjenite kakvu krpicu u žutoj boji jer ona potiče osjećaj radosti. 

Ne propustite