Njemački političari traže zabranu nošenja odjeće koja pokriva lice

Svijet
Njemački političari traže zabranu nošenja odjeće koja pokriva lice
Njemački ministar unutrašnjih poslova, Thomas de Maiziere, predložit će više sigurnosnih mjera, uključujući i zabranu odjeće koja pokriva lice.

Njemački ministar unutrašnjih poslova, Thomas de Maiziere, predložit će više sigurnosnih mjera, uključujući i zabranu odjeće koja pokriva lice.

De Maiziere će nastojati da zakon na snagu stupi prije parlamentarnih izbora 2017. godine.

Neke od ostalih sigurnosnih mjera su povećanje broja policajaca te pojačavanje video nadzora na aerodromima i željezničkim postajama, mogućnost da liječnici prekrše pravo pacijenata na povjerljivost ako pacijent planira izvršiti teroristički napad, i stroža pravila o dobivanju dvojnog državljanstva.

Zabranu odjevnih predmeta koji pokrivaju lice nedavno je predložio i Jens Spahn, jedan od istaknutih pripadnika desnog krila vladajućih kršćanskih demokrata.

"Zabrana punog vela, to jest burke i nikaba, već odavno kasni. Ne želim vidjeti burku u ovoj zemlji. Ja sam burkofob" rekao je Spahn.

U Francuskoj je još od 2010. godine na snazi zakon koji brani nošenje nikaba na javnim mjestima. Mali broj žena je kažnjen po toj osnovi, ali ne postoje podatci je li taj zakon imalo doprinio smanjivanju opasnosti od terorističkih napada.

Prijedlog su populističkim ocijenili predstavnici nekih muslimanskih organizacija u Njemačkoj.

"Kako to možete provesti u praksi? Burke uglavnom nose turistkinje iz Saudijske Arabije", rekao je Gokay Sofoglu, istaknuti član turske zajednice u Njemačkoj.

(Index.hr)

Ne propustite