SDA: Antiustavno i antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda RS

Objavljeno:11.08.2016 - 17:46
A A A Times Arial

Stranka demokratske akcije najoštrije osuđuje današnju politikantsku odluku Ustavnog suda entiteta Republika Srpska kojom je dao direktnu podršku diskriminaciji koju već godinama provodi zakonodavna i izvršna vlast entiteta Republika Srpska, obilježavajući, kao Dan entiteta, 09. januar - saopćeno je danas iz SDA.

Iz ove stranke ističu da je ova najviša instanca u entitetu zadužena za zaštitu ljudskih prava svih građana tog entiteta, odbijajući da zaštiti Bošnjake ovog entiteta, te da obezbjedi funkcionisanje sistema zaštite ljudskih prava u BiH, još jednom potvrdila da se radi o "politiziranoj instituciji koja je u funkciji SNSD-ove vladajuće većine u ovom entitetu".

- Obilježavanje Dana entiteta RS na dan 9. januar je diskriminatorno, utvrdio je Ustavni sud BiH svojom odlukom od 26. novembra 2015. godine, rješavajući apelaciju člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s odredbama Zakona o praznicima entiteta Republika Srpska. Povodom odluke Ustavnog suda BiH ne može se raspisivati referendum, jer su njegove odluke konačne i obavezujuće. U skladu s tim, odluka Narodne skupštine Republike Srpske predstavlja prvorazredan čin kršenja Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH - smatraju u SDA.

Donoseći odluku kojom se odbija zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda da se utvrdi da je prilikom donošenja Odluke Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, Ustavni sud entiteta Republika Srpska je, naglašava SDA, djelovao suprotno odluci Ustavnog suda BiH, odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH kao njegovog sastavnog dijela.

- SDA će putem svojih kadrova, a pozivamo i sve druge koji su na to ovlašteni, poduzeti sve Ustavom i zakonima propisane radnje kako bi se odluka Narodne skupštine Republike Srpske stavila van snage. To se prije svega odnosi na zahtjev Ustavnom sudu BiH da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH i svoj dignitet, te obezbjedi provođenje vlastitih odluka - poručuju iz ove stranke.

Pozivaju također Tužilaštvo BiH da hitno reagira jer je "više nego očigledno da se od dana donošenja odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara pa do danas identificiralo nekoliko osoba i institucija koje odbijaju, sprečavaju ili na drugi način onemogućavaju implementaciju te odluke što je kažnjivo kao krivično djelo".

Krajnje je vrijeme i da OHR, u skladu sa svojim ovlaštenjima zaštiti Dejtonski mirovni sporazum i spriječi samovolju vlasti entiteta i daljnje urušavanje vladavine prava koje vodi u anarhiju, navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću SDA.

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!