Zatražena priprema odluke o formiranju nove turističke zajednice KS

Objavljeno:11.08.2016 - 17:08
A A A Times Arial

Nakon što je upoznata s Informacijom o radu i stanju Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Vlada Kantona zadužila je danas Ministarstvo privrede da za sljedeću sjednicu, u roku od sedam dana, pripremi tekst odluke o formiranju nove kantonalne turističke zajednice, saopćila je kantonalna pres-služba.

Također je na današnjoj sjednici Vlade zaključeno da se odmah od Finansijske policije Federacije Bosne i Hercegovine, Tužilaštva Kantona Sarajevo, Federalne uprave policije i kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova zatraži da zbog povreda Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH i Pravilnika o načinima uplate javnih prihoda na teritoriji FBiH hitno izvrši nadzor i ispita zakonitost rada aktuelne turističke zajednice.

Najavljeno je i organiziranje sastanka s članovima Vlade FBiH radi informiranja o načinima evidentno nezakonitog ubiranja javnih prihoda u Kantonu Sarajevo.

Vlada Kantona je usvojila i Uredbu o disciplinskom postupku i disciplinskoj odgovornosti policijskog komesara MUP-a KS, podzakonski akt Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo koji je na snagu stupio u januaru ove godine.

Ovom uredbom uređuju se disciplinski postupak, povrede službene dužnosti i disciplinske sankcije, opća pravila disciplinskog postupka, organi za vođenje disciplinskog postupka, prvostepeni i drugostepeni disciplinski postupak, izvršenje disciplinskih sankcija te disciplinska odgovornost policijskog komesara MUP-a KS, koji, kao i svi drugi policijski službenici, može odgovarati disciplinski.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo obavezan je da u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe provede proceduru disciplinskog postupka protiv policijskog komesara MUP-a KS, a kojeg je ranije inicirala Komisija za sigurnost Skupštine KS.

Donesen je i zaključak kojim su odobrena sredstva Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona za plaćanje doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje za 26 radnika preduzeća „Sateks“ d.d. Sarajevo u iznosu po 20 KM mjesečno po zaposleniku.

U ovom slučaju plaćanje zdravstvenog osiguranja ovim radnicima se vrši, zbog teške finansijske situacije u kojoj se preduzeće nalazi, a u isto vrijeme radi se o preduzeću u čijoj trenutnoj vlasničkoj strukturi natpolovičnom većinom učestvuje državni kapital Kantona Sarajevo.

Na današnjoj sjednici, Vlada je usvojila i Izvještaj o izvršavanju budžeta Kantona Sarajevo za period januar – juni 2016. godine, kao i Konsolidovani periodični izvještaj budžetskih korisnika Kantona Sarajevo za isti period.

(Fena)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!