Zašto je pokrenuta istraga protiv Gorana Salihovića?

Aktuelno
Zašto je pokrenuta istraga protiv Gorana Salihovića?
Ured glavnog disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u ponedjeljak je po službenoj dužnosti „otvorio predmet glavnog tužitelja Tužilaštva BiH Gorana Salihovića“.

Ured glavnog disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u ponedjeljak je po službenoj dužnosti „otvorio predmet glavnog tužitelja Tužilaštva BiH Gorana Salihovića“.

Pokrenuta je istraga o mogućoj zloupotrebi položaja.

Detalji istrage neće biti dostupni javnosti jer se radi o „postupku u skladu s načelom povjerljivosti do donošenja odluke“. Ured je od 2013. do kraja 2015. dobio šest prijava protiv Salihovića – četiri su odbačene kao neosnovane, a dvije su još u postupku.

Sukob je krenuo kada je državni ministar sigurnosti Dragan Mektić javno optužio Salihovića da u Tužilaštvu BiH opstruira istrage protiv predsjednika RS Milorada Dodika u slučajevima Bobar banke i Pavlović banke.

Mektić je javno rekao kako postoje dokazi o Salihovićevim opstrukcijama, a onda su u javnost stigli i transkripti presretnutih telefonskih razgovora Milorada Dodika i novinara RTRS-a Mate Đakovića, koji je potrvdio da je dio transkripta tačan. Sve ovo je pokrenulo lavinu, a jučer se oglasio i Perica Stanić, direktor SIPA-e koji je saopštio da nikome nije dao transkripte presretnutih telefonskih razgovora.

Na Mektićeve optužbe reagiralo je i Tužilaštvo BiH porukom da „neće dozvoliti bilo kome pa ni ministru sigurnosti da vrši pritisak radi donošenja tužiteljskih odluka u svrhe nečije predizborne kampanje jer u tome ne želimo sudjelovati“.

Iz Tužilaštva BiH najavljena je i tužba protiv ministra sigurnosti „zbog kleveta na račun glavnog tužitelja Tužilaštva BiH“.

Jučer su iz Banjaluke lansirane informacije kako je Salihović navodno namjeravao uhapsiti ministra sigurnosti Dragana Mektića, predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso, direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića i direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Pericu Stanića „kako bi pod svoju kontrolu stavio kompletan obavještajno-policijsko – pravosudni sistem države“. 

SNSD Milorada Dodika saopštio je da se „sada pokazuje da je ministar Bosne i Hercegovine, pljuvanjem i kriminaliziranjem svega i svačega u RS, sve vrijeme štitio sebe pokušavajući utišati sve glasnije sarajevske priče o njegovom djelovanju u prošlosti, o tome da je prilikom izgradnje zgrade Službe za spolove sa strancima navodno primio mito, da ne zna koji je fakultet završio i da li ga je uopće završio“.

Mektić je jučer oštro uzvratio:

"Nastavit ću raditi kao do sada, govoriti o njihovom kriminalu. Tek će ih zaboljeti istina… Neka se oni bave prošlošću svog ministra policije da ja to ne bih radio."

(Novi.ba)

Ne propustite