Zašto muškarce uzbuđuje crveni karmin?

Moda i ljepota
Zašto muškarce uzbuđuje crveni karmin?
Žene koriste različite trikove da bi zavele muškarce, ali ono što je siguran pogodak su sjajan pogled i sjajne usne.

Žene koriste različite trikove da bi zavele muškarce, ali ono što je siguran pogodak su sjajan pogled i sjajne usne.

Crveni karmin na ženskim usnama je vrlo seksi i muškarci ga tako i doživljavaju. Zapravo to i razlog zašto ga žene uopšte koriste.

Stručnjaci koji su proučavali historiju bojenja usana u crveno došli su do zaključka da je primarna funkcija crvenog ruža to da usne izgledaju kao ženske genitalije. Tome je razlog i želja mnogih za povećavanjem usana. To možda zvuči sirovo i površno, ali čini se da je tako, iako mnoge žene to ne bi nikad priznale, piše The Open Mind, a prenosi 24 sata.

U novije vrijeme usne su gotovo uvijek našminkane u nijansama ružičaste ili crvene, a zatim se na to dodaje završni sloj sjaja kako bi izgledale vlažne i sjajne – objašnjava Dajan Ekerman, autorka knjige “Prirodna historija naših čula”. Ona dodaje da je takvo ponašanje žena zapravo podsvjesni pokušaj imitiranja sopstvenog fizičkog stanja tokom seksualne uzbuđenosti.

Značaj i korišćenje ruža mjenjao se kroz vijekove i nije uvijek aludirao na seks.

Otprilike oko 3.500. godine prije Hrista sumerska kraljica Puabi je bojila usne smjesom bijelog olova i usitnjene crvene stijene. Crvene usne tad su označavale visok društveni status.

U Staroj Grčkoj crvena boja za usne bila je rezervisana uglavnom za prostitutke.

Početkom srednjeg vijeka crkva je kritikovala upotrebu crvenog ruža, ali u Engleskoj su žene ipak koristile boju ljiljana ili ruže, jer se to smatralo bojama “čistoće”. Mnoge žene su tad karmin proizvodile mješanjem ovčje masti i pirea od crvenog korenja.

Ljudi su u 16. veku vjerovali da je crveni karmin magičan i da čak može otjerati smrt.

U 19. veku kraljica Viktorija je javno proglasila šminku nepristojnom i šminjkanje je postalo društveno neprihvatljivo. Ali, nagon žena u želji da imaju crvene usne bio je jači pa su se snalazile drugačije, i to tako što su usne trljale ili grickale da bi bile crvenije.

 

Ne propustite