Sumnja se u prvi slučaj bolesti kvrgave kože u Gacku

Bosna i Hercegovina
Sumnja se u prvi slučaj bolesti kvrgave kože u Gacku
Postoji sumnja da jedno goveče na području Gacka ima simptome bolesti kvrgave kože, ali za zvaničnu potvrdu treba da se sačekaju rezultati analiza.

Postoji sumnja da jedno goveče na području Gacka ima simptome bolesti kvrgave kože, ali za zvaničnu potvrdu treba da se sačekaju rezultati analiza.

Nakon hitnog sastanka u Trebinju predstavnika Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske i Uprave za inspekcijske poslove RS-a sa uzgajivačima goveda date su preporuke za provođenje mjera za spriječavanje mogućeg širenja ove bolesti goveda.

Glavna veterinarska inpektorka RS-a Ljiljana Gojić kazala je da se čekaju rezultati labarotorijskih analiza slučaja u Gacku, nakon čega ćemo postupati u skladu s rezultatima.

Na vlasnicima životinja je, kazala je, da na vrijeme popišu svoje životinje i u tom sluačaju imaju pravo na nadoknadu štete ukoliko su proveli sve mjere koje su obavezne.

-Ukoliko se ova bolest pojavi i u Republici Srpskoj imat ćemo situaciju kao i za sve druge zemlje gdje imamo zabranu izvoza živih goveda, proizvoda od goveda, mesa i mlijeka - rekao je Darko Despotović, viši stručni saradnik za veterinarsku epidemiologiju u Ministarstvu poljoprivrede RS-a.

Naglasio je da farmeri moraju preduzeti preventivne korake.

-U prvom redu je zatvaranje životinja u štalama, pogotovo ovdje za područje koje graniči s Crnom Gorom. Ako nema te mogućnosti, onda treba birati manje osunčana mjesta, na kojima je manja mogućnost da dođu prenosnici bolesti, insekti. Transport stoke mora da bude potpuno legalan, sa veterinarskim certifikatima, da bismo bili sigurni da te životinje nisu švercovane. Poželjna je i dezinsekcija i sve promjene koje vide na stoki, vlasnici trebaju prijaviti veterinaru - kazao je Despotović.

Bolest kvrgave kože kod goveda karakteriziraju pojava groznice, čvorova na koži, mukoznim membranama i unutrašnjim organima, iznurenost, povećani limfni čvorovi, edem kože i u nekim slučajevima smrt.

Bolni čvorovi javljaju se po cijelom tijelu, naročito na području glave, vrata, vimena i perineuma.

Uzrokuje smanjenje mliječnosti, privremeni ili trajni sterilitet kod bikova, oštećenja kože i smrt usljed sekundarnih bakterijskih komplikacija.

(Fena)

Ne propustite