Problemi sa redukcijom vode u Sarajevu: Konakoviću ne može pomoći ni Robert De Niro

Aktuelno
Problemi sa redukcijom vode u Sarajevu: Konakoviću ne može pomoći ni Robert De Niro
Glavni grad BiH već dugi niz godina ima ogroman problem sa redukcijom vode, a dolazak Roberta De Nira je probudio humor na društvenim mrežama pa su tako građani na facebook-u pitali premijera KS Elmedina Konakovića, da li će tokom boravka slavnog glumca u Sarajevu biti vode za tuširanje.

Glavni grad BiH već dugi niz godina ima ogroman problem sa redukcijom vode, a dolazak Roberta De Nira je probudio humor na društvenim mrežama pa su tako građani na Facebook-u pitali premijera KS Elmedina Konakovića, da li će tokom boravka slavnog glumca u Sarajevu biti vode za tuširanje.

Konaković je u "šaljivom tonu" na svom Instagram profilu odgovorio na prozivke.

"Bit će vode Roberte, Sarajevo je spremno, malo smo popravili stanje", napisao je Konaković na svom Instagram profilu.

160809076-1-mn

Ipak, treba naglasiti da građanima Sarajeva, kojima konstantno bivaju uskraćeni najosnovniji uslovi za život, sigurno nije do šale kada je u pitanju redukcija vode.  Prema nezvaničnim informacijama portala Novi.ba, 90% vode u kanalizacionom sistemu Sarajeva propada. Dakle, samo 10% vode ostaje upotrebljivo, tako da je itekako jasno zbog čega vlasti "štede" vodu. U drugim gradovima situacija nije ni približno ista. U mnogim manjim mjestima propada samo 15% vode u kanalizacionom sistemu.

Pored svega toga, treba reći da prema nekim procjenama, u Kantonu Sarajevo postoji oko 30.000 bespravno izgrađenih objekata. Zakon kaže da je nemoguće imati legalan priključak na vodovodnu mrežu bez građevinske dozvole tako da se lako može zaključiti da su svi ovi objekti nelegalno priključeni na vodovodnu mrežu.

Šta je do sada bio odgovor Vlade KS na ove objekte?

Odgovor je bio njihovo legalizovanje, a prva odluka o legalizaciji je donesena 2006. godine da bi bila dopunjena više puta, (2007., 2008. i 2012. godine). Posljednju dopunu odluke je predložila upravo Vlada Elmedina Konakovića u decembru 2015. godine. Treba napomenuti i da je dopuna odluke iz 2012. godine donesena za vrijeme Konakovićevog mandata u Skupštini Kantona Sarajevo.

konakovic

Krajem prošlog mjeseca (jula 2016.) počeli su radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže na dionici Skenderija – Vijećnica, čime se na svom Facebook profilu pohvalio i Elmedin Konaković.

Da stvar bude gora, u statusu koji je pratio fotografije rekonstrukcije Konaković je najavio i borbu protiv nelegalnih potrošača:

Nastavljamo borbu i sa nelegalnim potrosacima, pozivamo sve gradjane kantona da prijavljuju takve na broj 033446323

Ironija je jasna. Konaković poziva građane da prijavljuju nelegalno izgrađene objekte koje je on svojom odlukom legalizovao.  

Problemi sa redukcijom vode dolaskom velikog glumca Roberta De Nira sigurno neće biti riješeni, ali za očekivati je da će građani Sarajeva tokom SFF-a imati vodu tokom cijelog dana. Nakon toga, vratićemo se u svakodnevnicu, problemi će se pogoršati, a Konaković će nastaviti da jeftino kupuje glasače putem svog Facebook profila.

(Novi.ba) 

 

 

Ne propustite