Otkriveno američko postrojenje za nuklearne projektile staro 53 godine

Svijet
Otkriveno američko postrojenje za nuklearne projektile staro 53 godine
Klimatske promjene otopile su ledeni pokrivač i otkrile američko postrojenje za nuklearne projektile koje je ostalo iz Hladnog rata i bilo skriveno čak 50 godina.

Klimatske promjene otopile su ledeni pokrivač i otkrile američko postrojenje za nuklearne projektile koje je ostalo iz Hladnog rata i bilo skriveno čak 50 godina.

Nalazi se na sjeverozapadu Greenlanda, a u njoj su se izvodila testiranja s biološkim, nuklearnim i hemijskim materijalom. Baza je dobila naziv "Projekt ledeni crv" prema strogo poverljivom projektu koji je američka vojska pokrenula pre početka Hladnog rata.

SAD je postavio 600 projektila srednjeg dometa i mogao je prilično lako da ih ispali prema Sovjetskom Savezu.

Kako bi bili sigurni u uspješnost projekta, inženjeri su kopali gusti ledeni pokrivač i stvarali objekte u kojima može da se čuva oružje za masovno uništenje.

Ipak, danska vlada u čijem je posjedu Greenland nije znala šta Amerikanci tačno rade. SAD ih je zavarao objašnjenjem da grade vojnu bazu na površini pod nazivom "Kamp vijeka". Taj objekat je navodno trebao da istraži mogućnost eksperimenata na ledenoj površini.

Amerikanci su "lažni" kamp i tajnu podzemnu bazu izgradili do 1963. Stvorili su malo društvo ljudi koji su tamo radili i živeli. Imali su prodavnice, bolnice, pozorišta i crkve. Ali, geolozi su shvatili da glečer klizi prema tome mjestu i da će srušiti tunele "Ledenog crva "do kraja 1965. Ubrzo su zatvorili cijeli kompleks.

"Napustili su bazu i njen otpad. Pritom su pretpostavljali da će biti viječno sačuvana pod snijegom koji se neprestano nagomilava ", napisali su naučnici u svojoj studiji.

Ipak, nisu znali kako će se tačno klimatske promjene odraziti na ovo područje. Naime, Arktik se topi brže nego bilo koje mjesto na Zemlji. Baza je sada razotkrivena, a posljedice mogu biti katastrofalne za okolinu. Rashladna tečnost koja se sastoji od stotine hiljadu litri dizela, otpadne vode i toksične građevinske hemikalije curi u ledenu povšinu. S obzirom na brzinu zagrijavanja, načnici predviđaju da će se sve izliti do 2090. godine. Ako te hemikalije iscure u okeane, narušiće se morski ekosistemi.

"Samo je pitanje vremena kada će sve otopiti, a posljedice će biti neizmjerljive", zaključio je naučnik William Colgan ​.

(Express.hr)

Ne propustite