Dodik ima plan za raspad BiH

Aktuelno
Dodik ima plan za raspad BiH
Zastupnici SDP-a su na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uputili zvanično pitanje institucijama vlasti.

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zastupnici SDP-a uputili su zvanično pitanje institucijama BiH.

"Da li ste upoznati sa dokumentom pod nazivom Aneks 4 – po modelu Ustava SAD-a. Način nastanka i opstanka Bosne i Hercegovine?”.

Dokument Aneks 4 izrađen je još 2012. godine. Prema nekim navodima, kreirale su ga američke lobističke firmi koje RS plaća, a dokument se nalazi i na zvaničnoj stranici predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Izmjene Ustava BiH u ovom dokumentu pretpostavljaju raspad države. U dokumentu se između ostalog navodi i da je BIH državna zajednica nastala u Dejtonu, da ne raspolaže bilo kakvom imovinom, odnosno da je njena održivost nemoguća, ako se ne podijeli na tri teritorijalne jedinice.

Dakle, iz svega ovoga je jasno da je jedini cilj Dodikove politike raspad BiH.

Tačna definicija termina konfederacija bi glasila ovako:

Konfederacija ili državni savez je na međunarodnom ugovoru osnovana veza više država sa svrhom da se zajednički ostvare određeni ciljevi. Konfederacija je obično prelazni oblik političkog uređenja. Konfederacije teže pretvaranju u federaciju ili raspadu.

Primjeri konfederacija u svijetu:

Švicarska je samo po imenu konfederacija, ali je faktički federacija. Dakle, Švicarska je federalno uređena država. Europska unija danas fukcionira kao konfederacija. Načelno, federacija je savezna samostalna država, dok je konfederacija savez samostalnih država.

U SDP-u naglašavaju da se sadržaj dokumenta poklapa sa destruktivnom političkom retorikom i aktivnostima Milorada Dodika protekle četiri godine, a upravo zbog toga su na posljednjoj sjednici Parlamenta BiH i uputili izvanično pitanje predstavnicima vlasti da se o dokumentu odrede.  Smatraju i da je odluka o raspisivanju referenduma proistekla iz navedenog dokumenta.

Dodik je u jednom razgovoru priznao kako su mu američki lobisti nudili samostalnost RS, ali je tada rekao da to košta. Sada kada je kredit MMF-a nakon sastanka Izetbegović-Dodik odobren, a i predizborna kampanja je u punom jeku, pitanje je kako će nacionalistička, otcjepljivačka politika reagirati. 

U zvaničnom registru Ministarstva pravde SAD-a postoji čitav niz lobističkih kuća koje transparentno lobiraju za interes RS-a u Washingtonu.

Prema ranijim pisanjima medija, 2012 godine kada je dokument izrađen jedna od Dodikovih lobističkih kuća bila je ''The Laurus Consulting Group'', ''specijalizirana za rješavanje strateških izazova'', na čijem su čelu bili ljudi iz najbližeg kruga bivšeg premijera Izraela Ariela Sharona, ali i ostale lobističke firme koje uključuju međunarodne eksperte za pitanja ustava.

U međuvremenu je stigao i odgovor iz OHR-a:

''Prema Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i oni samo postoje temeljem Ustava BiH. Ustavna struktura Bosne i Hercegovine može se mijenjati samo u skladu s amandmanskom procedurom definiranom Ustavom BiH. Nijedan stranački papir ne može promijeniti ove činjenicu", navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, trinaest zastupnika Parlamenta BiH je od visokog predstavnika tražilo da spriječi održavanje referenduma o danu RS-a koji je zakazan za 25. septembar uz ocjenu da je riječ o najjačem udaru na Dejtonski mirovni sporazum. Kako kažu u SDP-u, ovo je brutalan udarac na suverenitet, državnost i ustavni poredak države BiH.

(Novi.ba)

Ne propustite