Naredne sedmice sastanak Čovića, Izetbegovića i Radončića

Bosna i Hercegovina
Naredne sedmice sastanak Čovića, Izetbegovića i Radončića
Dragan Čović je izjavio kako početkom naredne sedmice očekuje sastanak sa Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem.

Dragan Čović je izjavio kako početkom naredne sedmice očekuje sastanak sa Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem.

Čović se sa Izetbegovićem trebao sastati u utorak, 2. augusta, u blizini Konjica, ali nije se pojavio u lokalnom restoranu u kojem je sastanak bio zakazan.

Izetbegović je danas pozvao Čovića da sazove novi sastanak, a lider HDZ-a je odmah reagovao.

Prema riječima Čovića, do sastanka "sigurno neće doći u naredna dva do tri dana".

"Danas sam se čuo sa gospodinom Radončićem i mislim da ćemo na početku idućeg tjedna organizirati sastanak, da bude opušten, da se emotivni istupi zadnjih dana smire i da tražimo rješenja", rekao je Čović.

Podsjećamo, Čović je tražio izmjene mehanizma koordinacije kojeg su nedavno usaglasili Izetbegovići Dodik te premijeri vlada RS i FBiH, a povodom toga se nedavno oglasio i Izetbegović.

"Koji su zahtjevi Čovića? Umjesto riječi ‘kantoni’, da ih pobrojimo: Livanjski, Sarajevski… Nema problema, ako treba takvom formalnom zahtjevu izaći ususret, vrlo rado i idemo dalje”, rekao je Izetbegović.

Čović je rekao da je neophodno uvrstiti "ispravke i dopune" u dogovor o mehanizmu koordinacije.

"Mi smo iznijeli naš stav, o krucijalnim pitanjima o BiH kao državi ne može se odlučivati na takav način već to mora biti kroz institucije, uz predstavnike svih naroda. Zanemariti pitanja županija bilo bi neprincipijelno. Mi smo kazali gdje želimo da se spominju entiteti i županije. Očekujem da neko predloži izmjene i dopune tog dokumenta, rekli smo svoj stav", rekao je Čović.

Na kraju svega treba reći da je ovakvo ponašanje bh. političara nedopustivo. Sklapaju dogovore krucijalne za budućnost BiH, a da narod uopšte ne zna kompletan sadržaj dokumenta. Pitanje je šta će ovakav sporazum donijeti BiH, a signali koji dolaze iz nacionalnih stranaka nisu nikako ohrabrujući. Naime, nacionalistička retorika je sve izraženija, najavljuju se referendumi, nove federalne jedinice, a o tome se najmanje priča. Jedno je sigurno, turbulentan period je pred BiH, a promjenu jedino mogu donijeti stanovnici, odnosno obični smrtnici koji žive u ovoj zemlji. 

(Novi.ba)

 

 

Ne propustite