Naučnici konačno složni: Da li je zaista crveno meso toliko štetno kao što se priča?
Studija sa Univerziteta Kalifornija u San Diegu otkrila je zašto ne bi smjeli jesti crveno meso. Ono može dovesti do raka. Jedući crveno meso ljudi, imaju veći rizik od raka od drugih mesoždera koji jedu meso bez nuspojava.
Postojanje Neu5Gs šećera unutar sisara je izazvalo imunološki odgovor koji dovodi do upale. Može se naći u crvenom mesu, kod krava i određenih vrsta prerađevina od mlijeka, kao što su sirevi.
Naučnici su eksperimentisali preko miševa. Povezivanje raka sa Neu5Gc-om je bilo ispravno, s obzirom na eksperimentalne rezultate.
Ljudski organi ne proizvode Neu5gc prirodno. Zbog toga, kada ga apsorbujemo, tijelo ga tretira kao stranog napadača i naš imuni sistem se aktivira odmah, pri čemu dolazi do upale. Hronična upala se pojavljuje ako se situacija pogorša. Ljudi koji redovito konzumiraju crveno meso će imati jače reakcije od onih koji ga konzumiraju samo povremeno.
Za početak izbjegavajte crvene meso, a potom ga izbacite iz vaše ishrane. Spriječite upalu i živite zdrav život bez uzimanja rizika.