Dačić: Srbija neće šutjeti o rehabilitaciji fašizma

Region
Dačić: Srbija neće šutjeti o rehabilitaciji fašizma
"Iako Evropa ćuti, Srbija to ne smije i neće", naveo je Dačić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Ministar vanjskih poslova u tehničkoj Vladi Srbije Ivica Dačić  kazao jeda Hrvatska ima pravo birati svoj put, ali da nema pravo, "niti će Srbija to oćutati, da rehabilituje i opravdava genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u fašističkoj ustaškoj NDH".

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je prethodno kako pitanje pozdrava "Za dom spremni" trebaju rješavati pravosudna tijela, nakon što su neki  učesnici na obilježavanju 21. godišnjice vojno-policijske akcije “Oluja“ u Kninu uzvikivali ustaški pozdrav i pjevali ustaške pjesme te zapalili zastavu Srbije.

"Iako Evropa ćuti, Srbija to ne smije i neće", naveo je Dačić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima. „Ovih dana u Hrvatskoj se vodi rasprava o tome kako treba pravno urediti upotrebu ustaškog pozdrava 'Za dom spremni'. Sa željom, naravno, da se dozvoli njegova upotreba. To je, u stvari, jasan pokazatelj stanja u Hrvatskoj, koja, kao članica EU, rehabilituje fašističku ustašku NDH. 

"Zamislite da se takva rasprava ili upotreba nacističkih simbola desi u Njemačkoj, gdje se za korištenje pozdrava 'Sieg Heil' ide u zatvor. Ili, da se u bilo kojoj zemlji koristi kukasti krst, sigurno bi to bila asocijacija na Hitlera, iako je to i jedan od simbola istočnjačkih religija", dodao je Dačić.

Podsjetio je kako je engleska javnost optužila princa Harryja za nacizam, a ne za budizam ili hinduizam, kada je obukao košulju sa znakom kukastog krsta.

"Tako i u slučaju Hrvatske, jasno je da je pozdrav 'Za dom spremni'' vezan za ustaše, Anta Pavelića, koji ga je prvi upotrebio 1932. godine, i za nacističku ustašku NDH. Uostalom, i svoj prvi govor 10. aprila 1941. godine, prilikom proglašenja NDH, Slavko Kvaternik

 

 

izvor: agencije

Ne propustite