Prvi dio: Spremite se, kreće najskuplji i najbolji karneval zvani Premier liga

Fudbal
Prvi dio: Spremite se, kreće najskuplji i najbolji karneval zvani Premier liga
Evropsko prvenstvo u Francuskoj, Olimpijske igre u Rio de Janeiru i tako dalje. Ovoga ljeta bilo je materijala za ljubitelje sporta, ali ono pravo tek treba da počne.

Piše: Dino PAJO (Novi.ba)

Evropsko prvenstvo u Francuskoj, Olimpijske igre u Rio de Janeiru i tako dalje. Ovoga ljeta bilo je materijala za ljubitelje sporta, ali ono pravo tek treba da počne.

Nakon više od dva mjeseca pauze vraća se najzanimljivija i najjača fudbalska liga na svijetu, engleska Premier liga. Vjerujemo da ste o najvažnijim dešavanjima iz Premier lige već upućeni, ali ćemo se mi kroz narednih pet dana potruditi da vam otkrijemo i najmanje nedoumice oko svake od 20 ekipa koje će se takmičiti u Premier ligi u sezoni 2016/2017.

Proteklog vikenda je zvanično počeo fudbal u Engleskoj, pošto je odigrano prvo kolo Engleske fudbalske lige( tako se od ove sezone nazivaju Championship, Liga 1 i Liga 2, op.a), a sada je na redu da sezona započne pošto se odbrojavanje svelo na samo nekoliko dana koliko je ostalo do subote i tradicionalnog termina od 13:45 i susreta Hull-Leicester koji otvara 'karneval'.

Prošla sezona je završena na spektakularan način, a ovo je slika koja je obišla svijet kao kruna na jednu od najljepših bajki ikada ispisanih u svijetu sporta:

leicester

Naš portal će se potruditi da vam svakodnevno približi nekoliko ekipa koje će se takmičiti u novoj sezoni Premier lige, sezoni koja bi trebala biti najuzbudljivija do sad, posebno nakon što je prošle sezone Leicester dokazao da se ništa ne smije prognozirati kada je Premier liga u pitanju.

Također, Leicester je izazvao 'bijes' kod velikana engleskog fudbala koji su odmah promijenili trenere, pa će tako ove sezone u Premier ligi biti najgušća koncentracija najvećih svjetskih trenera ikada. Oboreni su rekordi o prodaji TV prava, oboreni su rekordi kada su u pitanju nagrade za svako mjesto na kraju sezone po tabeli lige. Tako će klub koji ispadne iz Premier lige osvojiti preko 30 miliona funti više od osvajača Lige šampiona, što mnogi povezuju sa onim što je nekada davno NBA liga uradila u svijetu košarke.

Predstavljanje ekipa ćemo krenuti sa klubovima za koje se očekuje da će biti u donjem dijelu tabele. Tačnije, krenut ćemo sa klubovima koji su izborili najniži plasman u prošloj sezoni, s tim da će tri kluba koja su ispala, Aston Villu, Newcastle i Norwich zamijeniti Hull City, Middlesbrough i Burnley.

'Tigrovi konačno žele skinuti reputaciju Jo-jo kluba“- HULL CITY:

hull-city

Hull City pod Steveom Bruceom je važio za jednog od favorita za promociju u Championshipu, što je na kraju teže od očekivanog i izboreno. Ipak, neočekivane stvari su se desile za vrijeme ljetnog perioda, pa tako ekipa još uvijek nema menadžera jer je Steve Bruce napustio klub zbog više problema. Da se to nije desilo, Hull sigurno ne bi bio prvi tim na radaru za ispadanje, ali zbog neozbiljne situacije koju je načinila uprava kluba, ne bi bilo fer navesti nekog kao većeg favorita za ispadanje.

Ekipa gotovo da se i nije mijenjala, a u klub je došao samo Jonathan Edwards, mladi napadač za kojeg ne zna niko ko nije baš zagriženi fanatik engleskog fudbala. Prošlu sezonu je igrao u trećem rangu za Peterborough United, ali je pitanje da li on može nadomjestiti odlaske dvojice fantastičnih fudbalera Mohameda Diamea koji je otišao u Newcastle i Sonea Alukoa koji je dres Hulla zamijenio Fulhamovim. Prema našem mišljenju, Hull City je odradio vrlo loš prelazni rok i ako se nešto strmovito ne promijeni do kraja ovog mjeseca, 'Tigrovi' će ponovo igrati u Championshipu sljedeće sezone. No, kako su nas klubovi u Engleskoj navikli već ranije, ovakav rasplet događaja se može odraziti i potpuno suprotno na tim, pa nam ostaje da vidimo kako će se Tigrovi boriti za status prvoligaša.

NAŠA PROGNOZA: Ispadanje

 

'Premier liga ponovo na Riversideu uz španske vjetrove“- MIDDLESBROUGH:

negredo

Ako smo za Hull rekli da je odrađen loš prelazni rok, potpuno suprotna situacija je sa Middlesbroughom Aitora Karanke. Legenda Real Madrida je vratila Middlesbrough u Premier ligu nakon dugog perioda, a ono što je Boro uradio za vrijeme ljeta nam govori da se ekipa sprema na dug život u najjačem rangu engleskog fudbala. Koncepcija rada Middlesbrougha je potpuno promijenjena, a klub se ističe po velikom broju španskih fudbalera koji bi trebali biti pravo osvježenje u Premier ligi. Ako nas pitate, Boro bi trebao biti tim koji će igrati slično Manchester Cityju pod Pepom Guardiolom.

Stiglo je sedam novih fudbalera, mahom Španaca od kojih su tu neki fudbaleri koji su igrali u najjačim svjetskim klubovima. Tako je u napad stigao Alvaro Negredo, bivši fudbaler Liverpoola i Valencije Antonio Barragan će djelovati po boku, golmansku poziciju su pokrili iskusni Victor Valdes i Brad Guzan, a došla su i dvojica odličnih defanzivaca Viktor Fischer i Marten De Roon. U klub je stigao i Kolumbijac Bernardo Espinoza, a odlazaka gotovo i da nije bilo. Klub je napustio samo Paul Weldon koji nije ni imao zapaženu ulogu u timu.

NAŠA PROGNOZA: Od 10. do 12. mjesta

 

'Dycheovi ratnici po starom dobrom konceptu'- BURNLEY:

going-up

Kako funkcioniše Burnley pod Seanom Dycheom već godinama, svi znamo. To je ekipa koja ostavlja zadnji atom snage na terenu i bez najvećih zvijezda engleskog fudbala. Dyche nas je navikao da za Burnley nema nezamjenjivih fudbalera, te je svaki odlazak najboljih igrača kluba jeftino nadoknađivao fudbalerima iz nižih rangova u odnosu na onaj koji Burnley igra.

U klub su došli mladi fudbaleri iz kojih će Sean Dyche izvući ono najbolje. Iz Championshipa i Lige 1 su stigli Johann Gudmundsson, Daniel Lafferty, Kevin Long, Nick Pope, Jamie Thomas i Cameron Dummingan, a klub je od važnih fudbalera napustio samo iskusnu Joey Barton koji je novi član Rangersa.

NAŠA PROGNOZA: Teško izboren opstanak u Premier ligi

 

'Svima mrske Crne Mačke koje moraju iznad 17. mjesta'- SUNDERLAND:

moyes-sunderland

Današnju analizu završavamo sa posljednjim klubom koji je izborio opstanak prošle godine u Premier ligi. Sunderland u rukama Sama Allardycea je, kao i nebrojeno puta do sad, prošle sezone jedva izborio opstanak i to najviše zahvaljujući pobjedama u Tyne-Wear derbijima sa Newcastleom. Šta nedostaje ovoj ekipi da završi na mjestima koja se očekuju, to niko ne zna. Odlična trenerska imena su bila tu, a igrački kadar se neprestano osvježava solidnim fudbalerima koji dolaze redovno iz kontinentalne Evrope. Novi menadžer ekipe je David Moyes koji se nakon odlaska iz Evertona nije proslavio, ali mnogi misle da bi baš na sjeveru Engleske mogao ostaviti dubok trag.

Kada pogledamo ekipu Sunderlanda, jasno je da je riječ o kvalitetnom klubu čiji status u Premier ligi ne bi trebao doći u pitanje. Ipak, to nije slučaj već nekoliko godina, pa se navijači Sunderlanda nadaju da će sljedeća sezona biti ispraćena sa mnogo manje tableta za smirenje. U tim je stigao samo senegalski štoper Papy Djilobodji iz Chelseaja za 8 milona funti, a napustili su ga iskusni igrači Danny Graham, Wes Brown, golman Steve Harper i mladi Martin Smith.

NAŠA PROGNOZA: Od 12. do. 15 mjesta

Ne propustite