Novi direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH osuđivan za zloupotrebu položaja

Bosna i Hercegovina
Novi direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH osuđivan za zloupotrebu položaja
Zatvorske kazne spasila ga je tadašnja predsjednica FBiH Borjana Krišto, koja ga je, u skladu sa ustavnim ovlastima, pomilovala.

Vijeće ministara naše zemlje imenovalo je Josipa Merdžu, koji je prije nekoliko godina bio osuđen na godinu zatvora zbog zloupotreba položaja i ovlasti, za direktora Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Odluka o imenovanju zvanično je objavljena i u Službenom listu BiH. "Josip Merdžo imenuje se za direktora Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine na mandatni period od pet godina. Ovo Rješenje stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom listu BiH", piše u Odluci. 

Podsjećamo, Merdžo je bio osuđen dok je bio HDZ-ov premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog toga što je u svojstvu premijera potpisivao ugovore sa zaštitarskom firmom "Redarstvenik" 1999. godine, na osnovu čega je iz budžeta ovoj firmi mjesečno izdvajao 66.000 KM, što je okarakterisano kao krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti.

Zatvorske kazne spasila ga je tadašnja predsjednica FBiH Borjana Krišto, koja ga je, u skladu sa ustavnim ovlastima, pomilovala. 

 

 

 

Ne propustite