Amina Kajtaz - svjetska, a naša

Aktuelno
Amina Kajtaz - svjetska, a naša
Bh. olimpijka nakon svečane ceremonije otvaranja ljetnih Olimpijskih igara u Riu svojim izgledom očarala je cijeli svijet i privukla pažnju medija u svim zemlajma gdje se prati Olimpijada.

Bh. olimpijka, Amina Kajtaz, nakon svečane ceremonije otvaranja ljetnih Olimpijskih igara u Riu svojim izgledom očarala je cijeli svijet i privukla pažnju medija u svim zemljama gdje se prati Olimpijada. Ipak, Amina je ostala skromna, kakva je uvijek, a dan kasnije ostvarila je zapažen nastup kojim je bila itekako zadovoljna.

amina-1

Kajtazova je ljubav prema plivanju naslijedila od majke Maje koja je svojevremeno bila prvakinja Bosne i Hercegovine plivajući za Velež. Majino vrijeme ipak je bilo drugo vrijeme, pa je od plivanja bilo važnije školovanje zbog čega je relativno rano prestala ozbiljno se baviti ovim sportom, iako je i kao srednjoškolka povremeno branila boje Veleža.

maja-i-amina

Rodila se u njemačkog gradu Nurnbergu gdje je njen otac svojevremeno igrao fudbal. Sead Kajtaz, proslavljeni fudbaler Veleža i danas član Izvršnog odbora Nogometnog saveza naše zemlje Aminin je otac.

amina-i-sejo

Nakon godine provedene u Njemačkoj, Amina se kao beba vratila u Mostar u kojemu je rasla i gdje se počela baviti plivanjem. Kada je prvi put skočila u bazen njena majka je shvatila da će Amina vjerovatno biti uspješna jer je već tad bila osjetna borbenost i trud. Nakon pola godine bavljenja, svi koji su pratili Aminin napredak vjerovali su u kasnije uspjehe.
“Od početka je veliki borac, energična je, a njeni brzi pokreti u vodi nagovještavali su uspjehe. Još kao dijete prestizala je brojne plivače muškarce njenog uzrasta, pa čak i starije, pa smo joj nakon godine bavljenja počeli predviđati uspjehe“, prisjetila se Maja Kajtaz.

Popularnost Amine Kajtaz zbog njene fizičke ljepote naglo je porasla preko noći ne samo u Bosni i Hercegovini već i u cijelom svijetu. Majka Maja je ponosna na ljepotu svoje kćerke, konstatujući da je ipak mnogo važnije plivanje i uspjesi u bazenu.​ 

“Sve ovo što se dešava Amini je lijepo, ali je manje važno od plivanja i plivačkih uspjeha. Amina u budućnosti treba misliti na plivanje i na napredak u karijeri. Uostalom, u Rio je otišla kao uspješna plivačica, a ne kao neko ko je fizički lijep. Ljudi u Bosni i Hercegovini, čini se, nisu svjesni koliko je veliki uspjeh nastupiti na Olimpisjkim igrama. To sam shvatila čitajući internetske komentare i forume“, kaže nam Maja Kajtaz.

Vrijedno spomena je i da je Aminina starija sestra Delila uspješna plivačica. Ona dosad nije postigla uspjehe kao Amina, iako je i sama bila veliki potencijal.

“Delila je imala malih problema sa tremom koju na nekim nastupima nije uspijevala pobijediti. Imala je divan stil, pa je i sama ostvarila brojne uspjehe, na koje smo Sejo i ja također itekako ponosni. Amina je uvijek bila za nijansu borbenija i nekako je učila na njenin greškama“, kazala je Maja Kajtaz.

amina-i-delila

Amina Kajtaz osim članove porodice u gotovo svim svojim medijskim nastupima spomene i PK Velež iz Mostara, kao i njenog trenera Boruta Petriča, koji je također dosta doprinio njenim uspjesima.

amina-i-borut

Ne propustite