Rezime svečanog otvaranja OI u Riju – pucnjave, eksplozije i višesatno čekanje

Aktuelno
Rezime svečanog otvaranja OI u Riju – pucnjave, eksplozije i višesatno čekanje
Prvog dana Olimpijskih igara pred sportskim terenima protezali su se ogromni redovi navijača po jakom suncu.

Prvog dana Olimpijskih igara pred sportskim terenima protezali su se ogromni redovi navijača po jakom suncu. Organizatori za propuste krive izostanak koordinacije između osoblja, policije i privatnih zaštitarskih tvrtki, no, u fokusu su im sigurnosne mjere nakon niza ubistava, otmica i pljački koje su posljednjih dana potresle Rio.


Gledaoci su nakon svečanog otvaranja Igara na glasovitoj Maracani naišli na tijelo 22-godišnjeg muškarca, kojega je na ulici zbog pljačke ubila policija.  Pedesetjednogodišnja Brazilka također je ubijena tokom pljačke u petak u području  "Marvelous Port", jednoj od glavnih atrakcija za posjetioce Igara. U četvrtak je u Olimpijskom selu Barra iz automobila ubijen naoružani pljačkaš na motoru koji je razbio prozor vozila.  


Na osiguranju Igara raspoređeno je 85.000 policajaca i vojnika, otprilike dvostruko više nego na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, a dodatni nemir prouzrokovala je eksplozija koja je u subotu odjeknula nedaleko od cilja biciklističke utrke po ulicama Rija.  Prema neslužbenim informacijama, pirotehničari su izveli kontrolisanu eksploziju zbog torbe koja je bila ostavljena u blizini staze.

Zbog organizacijskih propusta tek je nekoliko stotina gledalaca u subotu uspjelo doći do sportskih terena, a najviše sreće imali su oni koji su kupili kartu za  gimnastiku i odbojku na pijesku na kultnoj Copacabani.


Početak prvih Olimpijskih igara u Južnoj Americi pretvorio se u haos mjera osiguranja zbog čega je glasnogovornik Igara Mario Andrada obećao hitno poboljšanje.

rioooo2

Tako su gimnastičari nastupili pred praznim gledalištem u dvorani koja može primiti 13.500 gledatelja. Mnoštvo praznih mjesta bilo je i oko ringa u kojemu je nastupio talijanski bokser Carmine Tommasone, prvi profesionalni bokser u historiji Olimpijskih igara.

Na teniskom terenu, gdje je u prvom kolu igrala nekadašnja prva tenisačica svijeta Ana Ivanović, tribine su bile gotovo prazne, a 20 minuta su čekali svi koji su željeli kupiti vodu.


Na temperaturi od 32 Celzijeva stepena u sličnoj su situaciji bili i gledaoci veslanja i ragbija.


Organizatori Igara pojačali su sigurnosne mjere oko sportskih terena i zbog zabrinutosti da bi Igre mogle postati meta militanata.

Prošlog mjeseca u Brazilu je uhapšeno 12 osoba zbog sumnje u povezanost s Islamskom državom. 

 

izvor: hina

Ne propustite