U toku akcija čišćenja spomen parka Vraca

Aktuelno
U toku akcija čišćenja spomen parka Vraca
Grupa volontera radi na čišćenju Spomen-parka Vraca u Sarajevu do kojeg posjetioci teško mogu doći zbog smeća, trave i šiblja.

Grupa volontera radi na čišćenju Spomen-parka Vraca u Sarajevu do kojeg posjetioci teško mogu doći zbog smeća, trave i šiblja.

U okviru akcije ''Vraca revolucija'' Omladinska organizacija ''AISEC'' i Historijski muzej BiH žele očuvati kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Kazali su da je do sada prijavljeno 50-ak volontera, mladih ljudi, koji zajedničkim snagama taj park žele sačuvati od propadanja i nestanka, ali navode da se svi mogu odazvati akciji.

Spomen park Vraca nekada simbol otpora, a danas zapuštenosti

Simbol stradanja građana Sarajeva tokom Drugom svjetskog rata - Spomen-park Vraca tokom agresije na BiH pretrpio je oštećenja, a zbog neodržavanja devastacija je nastavljena.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2005. godine proglasila je taj spomen-park nacionalnim spomenikom pod zaštitom države.

Napravljen je u staroj austrougarskoj tvrđavi izgrađenoj u 19. vijeku na obroncima planine Trebević, nedaleko od Sarajeva. U toku Drugog svjetskog rata nacisti su na Vracama napravili stratište gdje su vršili masovna strijeljanja i vješanja nevinih Sarajlija.

Na zidovima tvrđave, u pokušaju da ih spase od zaborava, građani Sarajeva su 1981. godine upisali imena 9.091 sugrađana.

Foto: N1

Ne propustite