Morell: "Trump je ruski agent, ali to još ni sam nije shvatio"

Svijet
Morell: "Trump je ruski agent, ali to još ni sam nije shvatio"
Republikanski predsednički kandidat Donald Trump je ruski agent, ali to još ni sam nije shvatio, izjavio je danas nekadašnji visoki funkcioner Američke obavještajne službe (CIA) Michael Morell.

Republikanski predsednički kandidat Donald Trump je ruski agent, ali to još ni sam nije shvatio, izjavio je danas nekadašnji visoki funkcioner Američke obavještajne službe (CIA) Michael Morell.

On je u autorskom tekstu u "New York Times-u", objašnjavajući zbog čega će 8. novembra na predsjedničkim izborima dati svoj glas demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton, oštro kritikovao Trumpa i ocijenio da je on "ne samo nesposoban za predsjedničku funkciju, već i ozbiljna opasnost za američku nacionalnu bezbjednost".

"Rekao bih da je ruski predsjednik Vladimir Putin regrutovao Trumpa kao agenta Rusije, ali da Trump to još nije shvatio", naveo je Morell, koji je 33 godine radio u CIA, obavljajući i najviše funkcije.

Morell je podsjetio da je i Putin bivši obavještajni agent, sposoban da otkrije slabosti svojih meta i da ih iskoristi.

On je ocijenio da je "Putin tokom kampanje koristio Trimpove slabosti i obasipao ga komplimentima, na šta je Trump reagovao tačno onako kako je Putin očekivao".

Prema Morellovim rečima, milijarder je nazvao Putina velikim liderom, što je ohrabrilo ruske obavještajne službe da špijuniraju Clintonovu i dovelo do pojačanog angažovanja SAD u okviru NATO-a, naročito u baltičkim zemljama koje strahuju od ruske agresije.

Morell je optužio Trumpa za ugrožavanje nacionalne bezbjednosti pozivima da se muslimanima zabrani ulazak u SAD, što, po njegovom mišljenju, pojačava džihadističku propagandu da je rat protiv terorizma zapravo rat protiv islama.

S druge strane, Morell je podržao Clintonovu, navodeći da "vjeruje u njenu sposobnost da ispuni najvažniju predsjedničku dužnost, odnosno da osigura nacionalnu bezbjednost".

On je podsjetio da je Clintonova svojevremeno bila i jedan od najvećih zagovornika akcije u kojoj je ubijen nekadašnji vođa  Osama bin Laden, kao i da se lično uvjerio u njeno poznavanje situacije, veštinu postavljanja pitanja, ali i promjene stava ukoliko joj se ponudi valjan argument.

(Beta-AFP)

Ne propustite