Agonija Krivajinih radnika: Kupci pokupili novac, a radnicima ostavili velika dugovanja

Bosna i Hercegovina
Agonija Krivajinih radnika: Kupci pokupili novac, a radnicima ostavili velika dugovanja
Agonija uposlenika Privrednog društva “Krivaja mobel” traje od 25. decembra 2015. godine

Agonija uposlenika Privrednog društva “Krivaja mobel” traje od 25. decembra 2015. godine. Iako su teškom mukom zaradili plate, preko 700 uposlenika ove firme živi bez primanja.

Borba za staž, osiguranje i naknadu traje već dugo, a iako se činilo da će se napraviti iskorak u rješenju statusa ovih obespravljenih radnika, sve se vratilo na početak.

Kantonalni sud Zenica se napokon očitovao o žalbi ortačke grupe koja se žalila na pokretanje stečajnog postupka preduzeća i usvajanjem njihove žalbe, cijelokupan postupak je vraćen na prvostepeni sud.

Sud je donio izričitu odluku prema kojoj jedna osoba ne može obavljati dvije funkcije, a upravo to se desilo u slučaju Krivaje kada je funkciju sudskog vještaka i stečajnog upravnika vršila jedna te ista osoba.

Prema mišljenju radnika, ovo su samo spletke ortačke grupe koja čini sve kako bi produžila agoniju radnika.

Treba napomenuti da radnici još uvijek u smjenama stoje ispred kapije i čuvaju firmu kako bi spriječili krađu. Mišljenja su da bi članovi ortačke grupe mogli opljačkati kompaniju.

Radnici su pokrenuli i zahtjev za pokretanje stečajnog postupka, a na osnovu ostvarenih plata za prethodni period potražuju više od tri miliona i stotinu hiljada KM. Pridružiće im se i Komunalno preduzeće Zavidovići kojem Krivaja duguje oko stotinu trideset i pet hiljada KM.

Ramiz Mujić, jedan od predstavnika sindikata radnika “Krivaje mobel” kaže da radnici samo žele da rade, a naglašava da ne žele da primaju milostinju. Izrazio je i nadu da će u Krivaju doći novi investitori, a ne kupci kao do sada. Prema Mujićevom mišljenju, dosadašnji kupci su "pokupili kajmak", a radnicima su ostavili samo velika dugovanja.

(Novi.ba)

Ne propustite