Sindikat zdravstva dostavio Vladi RS-a tekst posebnog kolektivnog ugovora

Bosna i Hercegovina
Sindikat zdravstva dostavio Vladi RS-a tekst posebnog kolektivnog ugovora
Iz Unije sindikata radnika u zdravstvu RS-a danas su dostavili entitetskoj vladi svoj prijedlog radne verzije teksta posebnog kolektivnog ugovora, koji neće ugroziti dosad stečena prava radnika.

Iz Unije sindikata radnika u zdravstvu RS-a danas su dostavili entitetskoj vladi svoj prijedlog radne verzije teksta posebnog kolektivnog ugovora, koji neće ugroziti dosad stečena prava radnika.

Iako su u skladu s rokovima koji su utvrđeni odredbama Zakona o radu, pregovori o novim posebnim kolektivnim ugovorima trebali biti davno završeni, resorno ministarstvo je tek 20. jula Uniji sindikata radnika u zdravstvu dostavilo svoj prijedlog radne verziju teksta posebnog kolektivnog ugovora u oblasti zdravstva.

Nakon detaljne analize dostavljenog materijala, organi Unije sindikata radnika u zdravstvu su zaključili da navedena radna verzija ne ispunjava osnovne pravne standarde i zakonske uslove utvrđene odredbama Zakona o radu, saopćeno je iz Unije.

Stoga su dostavi novi i izmijenjen prijedlog radne verzija teksta posebnog kolektivnog ugovora, koji po mišljenju ovog sindikata zadovoljava standarde utvrđene zakonom.

Izrazili su nadu da će, u skladu s odredbama Zakona o radu, Vlada RS-a konačno imenovati svoje ovlaštene predstavnike koji će učestvovati u pregovorima za zaključenje navedenog kolektivnog ugovora.

Upozoravaju i da su, osim višemjesečnih kašnjenja u isplati plaća i gotovo masovnog "rada nacrno“, bez uplate obaveznih doprinosa, radnici u javnim zdravstvenim ustanovama bukvalno ostali i "na čekanju“ u pogledu ostvarivanja osnovnih prava koja treba da budu utvrđena i garantovana odredbama posebnog kolektivnog ugovora.

(Novi.ba)

Ne propustite