BUDITE OPREZNI! Stručnjak za trovanje hranom otkrio kojih 6 namirnica nikad ne jede

Zdrav život
BUDITE OPREZNI! Stručnjak za trovanje hranom otkrio kojih 6 namirnica nikad ne jede
Neke namirnice koje svakodnevno konzumiramo, mogu dovesti do trovanja i stvaranja raznih bakterija u našem organizmu, što je preko ljeta dosta učestalije.

Neke namirnice koje svakodnevno konzumiramo, mogu dovesti do trovanja i stvaranja raznih bakterija u našem organizmu, što je preko ljeta dosta učestalije. Ako želite to da spriječite, evo koje namirnice da izbjegavate.

Tokom ljeta zbog visokih temperatura i velike toplote češće smo podložniji trovanju hranom. Stručnjak u ovoj oblasti je upozorio koje namirnice su pogodne za razvijanje raznih bakterija. 


Jedan od najvećih stručnjaka za bezbjednost hrane, advokat iz Vašingtona Bil Marler, dvadesetak godina uspješno se bavi slučajevima obolijevanja zbog Ešerihije koli, salmonele i drugih bolesti izazvanih hranom, pa je tokom vremena ustanovio neke glavne krivce. 

Osnovne stvari koje advokat Marler ne jede su sirove ostrige, očišćeno i razrezano voće i povrće, sirove klice, sirovo meso, nekuhana jaja, kao i nepasterizovano mlijeko i sokovi. 

Marler kaže da je posljednjih pet godina imao više slučajeva trovanja školjkama nego u protekle dvije decenije. Ostrige su prve na njegovoj listi hrane koju neće ni probati. Smatra da je porast temperature mora rezultat pojačanog širenja štetnih mikroba koji onda završavaju u hrani koju jedemo. 


Očišćeno i sječeno voće i povrće koje se prodaje u prodavnicama je na drugom mjestu liste nepodobne hrane gospodina Marlera. On kaže što se više hranom rukuje to je veći rizik kontaminacije,prenosi Telegraf.Čini se nevjerovatnim da ovo može biti izvor trovanja hranom, ali sve su češće zaraze klicama pasulja. 

Stručnjaci kažu da se kontaminacija javlja tokom procesa gdje se sjemenke stavljaju u toplu vodu, što je idealna okolina za razmnožavanje bakterija. 

Advokat savjetuje da kada jedete napolju, uvijek naručite dobro pečeni biftek. Stručnjaci tvrde da meso treba biti pripremljeno na 160 stepeni Celzijusa da bi se ubila bakterija koja uzrokuje infekciju Ešerihije koli ili salmonelom, zbog toga sirovi bifteci nikako neka ne budu na jelovniku. 

Iako su trovanja nekuhanim jajima posljednje dvije decenije u padu, Marler ih i dalje izbjegava. To znači nema majoneza, raznih krema sa jajima i nekih koktela. 

Posljednjih godina sve je veći trend sirovih i nepasterizovanih pića jer pojedini eksperti tvrde da pasterizacija smanjuje hranjivu vrijednost. 

Marler kaže da pasterizacija nije opasna, a pića mogu biti, jer preskakanje ovog bezbjednosnog koraka može nekim ljudima naškoditi. 

Ne vjeruju svi ovim Marlerovim preporukama jer se ne žele odreći nekih omiljenih jela. Pojedini tvrde da se otporan želudac i jak imuni sistem stiče vježbom i izlaganjem pojedinim bakterijama te da ne treba biti previše oprezan.

Ne propustite