Bazen i džamija

Aktuelno
Bazen i džamija
Veoma lijepo ali kuriozno iskustvo u vašoj zemlji imam sa posjetama Olimpijskom bazenu Otoka. Od kako sam preselila u Sarajevo redovno idem tamo i uživam trenirajući plivanje.

Veoma lijepo ali kuriozno iskustvo u vašoj zemlji imam sa posjetama Olimpijskom bazenu Otoka. Od kako sam preselila u Sarajevo redovno idem tamo i uživam trenirajući plivanje. Kapacitet je dobar, lokacija isto tako, ako idete tramvajem lako je doći iz bilo kojeg dijela grada. Kada sam ušla unutra prvi put shvatila sam da postoje neka "nepisana pravila" . Ljudi se ne zadržavaju na recepciji, samo kažu "vozdra", ostave 4 km i produže dalje, to je cijena za studente i penionere. Ukoliko se upustite u priču sa uposlenicima postoji mogučnost da platite punu cijenu od 7 km , barem je tako bilo u mom slućaju jer nisam više student a ni penzioner, tako da sam se počela pridržavati "pravila" ostavljajuči 4km.

 

Na ulazu se putevi dijele za mušku i žensku svlačionicu naravno, ali na kraju  to razdvajanje nema svrhu. Zabranjeno je ulaziti sa obućom koju nosite na ulici, ali onda možete doživjeti veoma neugodan pad zbog mokrih i klizavih podova. Preporuka je da zaboravite papuče i hodate bosi. Ono što sam rekla o svlačionicama, da razdvajanje nema svrhu, je zbog toga što su posvuda kamere, tako da se za presvlačenje morate uvući u veoma malu kabinu sa lošim svjetlom i klizavim podom također. Po ispunjavanju vašeg sportskog zadatka želite tuš? Nije baš tako lako jer tuševi nisu zasebni. Vidljivi su sa ulaza, njih dvadesetak u obje svlačionice . Tako da često muškarci zalutaju u ženski dio, i obratno. Nikada niste sigurni da li da prilikom tuširanja perete samo dijelove tijela oko kupaćeg kostima ili sve.

 

Zato sam rekla da odvajanje nema svrhu. Primjetila sam da dosta djevojaka preskače i ovo djelimično tuširanje i to obavlja kod kuće. Ni to mi nije razumljivo jer koža od hlora postaje jako zategnuta i stvara osjećaj nelagode. Ali ako gledamo bazen kao bazen- fantastičan je!  Velik i uvijek jako čist,  do 14 sati nikada nema gužve i može se uživati u treningu. Nakon plivanja i eventualne relaksacije u sauni, preporučujem odlazak na balkon na kojem se možete sunčati. Ponekad je potrebno koristiti se trikom ranije ostavljenog peškira kako bi zauzeli ležaljku jer u suprotnom nećete naći mjesto. Veoma interesantna stvar za mene je nešto što opet razbija stereotipe prisutne među pojedinim strancima o Bosni kao Islamskoj zemlji ili Sarajevu kao takvom gradu, Kada se sunčate u svom sexy bikiniju možete uživati u pogledu na veliku džamiju odmah pored Olimpijskog bazena, Jedno pored drugog, niko nikome ne smeta. Zaista neočekivan pogled.

 

Ne propustite