Volontirajte

Aktuelno
Volontirajte
Da li želite da steknete iskustvo u inostranstvu a ne znate kako? Želite da otputujete iz BiH, a nemate novac ili mogućnost za to? EVS može biti spasonosna okolnost za vas.

Da li želite da steknete iskustvo u inostranstvu a ne znate kako? Želite da otputujete iz BiH, a nemate novac ili mogućnost za to? EVS može biti spasonosna okolnost za vas. Europski Volonterski Servis je program Europske Komisije unutar Erasmus+ programa za mlade u Europi. Ako ste stari između 17 i 30 godina i imate želju da provedete period od 2 sedmice do 12 mjeseci u inostranstvu kao EVS volonter, počnite da planirate svoj put. Ne trebate neki posebni nivo jezika ili obrazovanja, sve što treba je da organizaciji javite svoje prioritete i šta biste voljeli raditi. 

Kako ovo funkcioniše? EVS projekat je partnerstvo između dvije ili više organizacija (NVO). Ove organizacije su odgovorne za regrutaciju volontera za projekte. Volonteri participiraju u EVS kroz organizaciju koja šalje i koja se nalazi u njihovoj matičnoj zemlji, a sa druge strane ih čeka organizacija koja prima i udomljava ih na ranije dogovoreni period. Projekti traju od 2 sedmice do 12 mjeseci i kao volonteru, pruža vam se mogućnost rada na različitim poljima kao što su: kultura, mladi, sport, djeca, kulturne baštine, umjetnost, dobrobit životinja, životne sredine i razvoj saradnje. Na kraju svog EVS perioda dobit ćete cetifikat- Youthpas koji potvrđuje vaše učešće i opisuje vaš projekat. Tokom projekta imate besplatan smještaj, hranu, osiguranje i džeparac. Jedina stvar koju možda morate platiti je dio vaših putnih troškova. Iznos novca se mijenja zavisno od zemlje u koju putujete i životnog standarda tamo.    

Kako možete aplicirati? Ako imate između 17 i 30 godina postoje dvije mogućnosti: 
1. Kontaktirajte organizaciju u vašoj blizini koja će vam pomoći u procesu (organizaciju koja šalje) 
2. Kontaktirajte organizaciju koja ragrutuje volontere za projekte koji imaju odobrene grantove u zemlji u koju želite da idete (to bi bila organizacija "domačin"). 
Poslije mog EVS-a i susreta sa mnogim ljudima koji su bili na projektima u različitim zemljama moja preporuka za sve vas koji ste zainteresovani je da prvo obavite Skype razgovor sa "organizacijom domaćinom" kako bi se bolje upoznali i provjerili situaciju prije dolaska. U mom slučaju, ja sam aplicirala za projekat ali kada sam stigla u BiH (u Visoko) ništa nije bilo pripremljeno za izvršenje mog projekta  i nisu me tretirali na adekvatan način. 

Da bi izbjegli sve nesporazume preporučujem vam da se raspitate prije početka projekta, ne ustručavajte se da pitate sve što vas zanima. Ako nešto ne ide dobro uvijek možete kontaktirati nacionalnu agenciju zemlje u kojoj je projekat odobren. U slučaju balkanskih zemalja ne postoje nacionalne agencije i kontrolu vrši organizacija pod imenom SALTO. Ako se NVO  domaćin  ne pridržava planiranog projekta vi uvijek možete otkazati isti, a oni moraju da vrate sav novac koji su dobili. Isto tako, ako ne otkažete projekat možete iskoristiti to što se nalazite u novom okruženju i raditi stvari koje volite. Za kontaktiranje organizacije i pronalazak vašeg idealnog projekta  preporućujem vam da koristite bazu podataka akreditovanih organizacija.

https://europa.eu/youth/volunteering/evs-organisation_en 

Riječ za danas: putovati = viajar

Ne propustite