Petočlana porodica iz Zavidovića živi u leglu zmija

Bosna i Hercegovina
Petočlana porodica iz Zavidovića živi u leglu zmija
Trošna kuća, voda u prizemlju, ispod crijepa zmije.... Ova petočlana porodica iz Zavidovića svaki dan živi u strahu.

Trošna kuća, voda u prizemlju, ispod crijepa zmije.... Porodica Bošnjaković iz Zavidovića svaki dan živi u strahu. Teška situacija u kojoj niko nije zaposlen dovela je do toga da bračni par Bošnjaković, zajedno sa troje djece, živi na rubu egzistencije i to u kući koja se bukvalno raspada, i u koju su se nastanile zmije.

"Noću mi djeca ne smiju zaspati, po cijelu noć čujemo neke životinje koje nam žive ispod krova, ne smijemo ništa ni dirati da ih otjeramo jer je kuća u takvom stanju da nas je strah da se ne sruši. Nekoliko puta je dolazilo i do spoja zbog čega je kuća gorjela 3 puta" - priča Edina Bošnjaković za Novi.ba.

screenshot-1

Edina je, kako kaže, nekoliko puta vidjela zmije u dvorištu kuće, ali i u kući.

"Slučajno sam ugledala zmiju, bilo je u njoj sigurno metar i pol... Sva sreća pa sam je na vrijeme vidjela i da se djeci ništa nije desilo. Pitanje je koliko ih ima kada ih svaki dan viđamo i ubijamo. Djeca se plaše, ali šta ću ja... Pokušao je komšija da ih istrijebi, ali da bi se to uspjelo, kuća bi se morala srušiti  jer je previše stara, a gdje bismo onda živjeli?"

S obzirom da je kuća starije gradnje, zmije su najvjerovatnije položile jaja uz samu kuću ili možda čak na tavanu, priča ona. "Svi znamo da su zmijama idealni uvjeti i najbolja utočišta temelji, zidovi i tavani. S obzirom da su topliji dani, uslovi za njihov rast su ovdje idealni jer se pored kuće nalaze livade sa velikom travom koje su pogodne za inkubaciju jaja, ali i za hibernaciju zmija" - priča Edina. 

Jedno je sigurno, ova kuća nije pogodna za življenje i čini je opasnim okruženjem, naročito za malu djecu.

img-0007

I da situacija bude još gora ni Edina, a ni njen suprug nisu zaposleni. Kako i sami kažu, jedva preživljavaju, a u pomoć im često pritekne humanitarno udruženje "Dobročinstvo, humanost i darežljivost" iz Zavidovića. 

img-0009

Ukoliko neko želi da pomogne ovoj petočlanoj porodici može to učiniti tako što će ih direktno kontaktirati na sljedeći broj telefon 387 062 707 590.

 

Ne propustite