Čović i Bevanda različito tretiraju sporazum SDA i SNSD-a

Bosna i Hercegovina
Čović i Bevanda različito tretiraju sporazum SDA i SNSD-a
HDZ BiH se oglasio povodom “kafanskog dogovora” SDA i SNSD, ali ne u skladu sa najavama dopredsjednika ove stranke. Vjekoslav Bevanda, dopredsjednik HDZ-a i ministar finansija i trezora BiH, kojeg smo više puta bezuspješno pokušavali kontaktirati, je suprotno izjavama lidera HDZ-a Dragana Čovića rekao da HDZ BiH ne odlučuje o mehanizmu koordinacije, nego da je za to zaduženo Vijeće ministara BiH.

HDZ BiH se oglasio povodom “kafanskog dogovora” SDA i SNSD, ali ne u skladu sa najavama dopredsjednika ove stranke. Vjekoslav Bevanda, dopredsjednik HDZ-a i ministar finansija i trezora BiH, kojeg smo više puta bezuspješno pokušavali kontaktirati, je suprotno izjavama lidera HDZ-a Dragana Čovića rekao da HDZ BiH ne odlučuje o mehanizmu koordinacije, nego da je za to zaduženo Vijeće ministara BiH. 

"HDZ BiH će zauzeti svoj stav u vezi s ovim. Svakako, naš stav se zna, a to je poštivanje Ustava BiH.", rekao je tada Bevanda pa nastavio. 

"Morat ćemo sačekati da zvanično dobijemo tekst tog sporazuma i vidimo da li se on razlikuje od prvobitne verzije Mehanizma koordinacije i tek nakon toga će se organi HDZ­ BiH odrediti o ovom sporazumu.", objasnio je Bevanda.

Nakon što je predsjednik HDZ BiH  osudio sporazum koji su potpisali predsjednici SDA i SNSD, HDZ je izdao saopštenje koje se nikako ne poklapa sa Bevandinom izjavom. Naime, u saopštenju stranke se oštro osuđuje dogovor Izetbegovića i Dodika. Ipak, Bevanda očito razmišlja potpuno suprotno. 

"Meni je drago što konačno imamo i ta dva potpisa koja su nedostajala. Zašto su nedostajala? Zaista ne znam, samo da konačno i to završimo. Izgubili smo priliku da se to razmatra u sedmom mjesecu, ali eto nadam se da će to biti u devetom ili desetom mjesecu na odboru Međunarodnog monetarnog fonda."

Napominjemo, Vjekoslav Bevanda je ovo izjavio prije nego što je HDZ stigao upakovati i izdati saopštenje za javnost.

Podsjetićemo i da je Čović neposredno nakon Bevandinog istupa izjavio da je sporazum već pročitao i da ga u potpunosti odbacuje, ne samo zato što i sam nije bio “pozvan na ručak”, već i zbog sadržaja sporazuma, za koji je utvrdio da “briše kantone”. Dakle, Čović i Bevanda, predsjednik i podpredsjednik HDZ-a BiH o krucijalnom pitanju razmišljaju potpuno suprotno.

"Što se mene tiče on je mrtvo slovo na papiru. Zadovoljena je potreba da su gospodin Dodik i gospodin Izetbegović sjeli i razgovarali, ali to ne možete raditi nauštrb nekog trećeg. Sasvim sigurno ovaj dogovor ne može proći na Vijeću ministara BiH", kazao je tada Čović.

Evidentan raskol u koalicijama i strankama samo potvrđuje da se BiH nalazi pred jednim turbulentnim razdobljem. Kriza vlasti je već odavno očita, a produbljivanje te iste krize će po ko zna koji put najviše osjetiti građani naše zemlje.

(Novi.ba)

Ne propustite