Pokušaj vojnog udara Tursku koštao preko 100 milijardi dolara

Svijet
Pokušaj vojnog udara Tursku koštao preko 100 milijardi dolara
Propali pokušaj državnog udara u Turskoj koštao je zemlju najmanje 3000 milijardi lira (preko 100 milijardi dolara), izazvavši štete u toj vrijednosti, ocijenio je ministar carina i trgovine Bulent Tufekči.

Propali pokušaj državnog udara u Turskoj koštao je zemlju najmanje 3000 milijardi lira (preko 100 milijardi dolara), izazvavši štete u toj vrijednosti, ocijenio je ministar carina i trgovine Bulent Tufekči.

Šteta je počinjena na mnogim stambenim objektima, uništena je ogromna količina vojne opreme, a turizam u Turskoj nikada nije bio u lošijem stanju. Vojni pobunjenici koji su pokušali izvesti vojni udar htjeli su Tursku predstaviti kao zemlju "trećeg svijeta", rekao je ministar.

Uprkos tome, lokalna privreda je pokazala elastičnost, uključujući i brzo ponovno otvaranje berze. 

Turski predsjednik, Recep Tajip Erdogan najavio je rekonstrukciju obavještajnog aparata koji se navodno nalazio pod kontrolom Fetulaha Gulena, kojeg Ankara optužuje za pokušaj državnog udara.

Erdogan je u televizijskom obraćanju rekao da EU nije ispunila obećanja data u okviru migracionog sporazuma s Turskom uprkos uspjesima koje je ova zemlja postigla u suzbijanju ilegalnih migracija. Erdogan je upitao koju vrstu strateškog partnera Turska ima u SAD-u, ako Vašington odbija izručiti Gulena. Turski lider je rekao da Zapad "podržava terorizam i vojne pobunjenike".

U međuvremenu, turski ministar pravde ponovo je od SAD zatražio hapšenje Gulena.

(Novi.ba)

Ne propustite